Εφηβοι και αλκοόλ: Τελικά να τους επιτρέπουμε να πίνουν στο τραπέζι ή μήπως όχι

Τα αποτελέσματα των ερευνών καταρρίπτουν μύθους αιώνων.
Mr Vito via Getty Images

Τελικά μπορούμε να επιτρέπουμε στα έφηβα παιδιά μας να πίνουν ενώ είμαστε κι εμείς μπροστά; Αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα, που μας φέρνει μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα.

Από τη μία, θα θέλαμε τα παιδιά μας να μην πίνουν σταγόνα αλκοόλ. Από την άλλη, γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατον.

Και καθώς το θεωρούν μαθηματικά βέβαιο πως κάποια στιγμή τα μικρά τους - που δεν είναι πια και τόσο μικρά - θα έρθουν σε επαφή με το αλκοόλ, μερικοί γονείς πιστεύουν πως το καλύτερο σενάριο για τα πρώτα ποτά των εφήβων, είναι να τα απολαύσουν στην ασφάλεια του σπιτιού και της οικογένειας;

Κι όμως, ενώ μερικές γουλιές σαμπάνιας σε μια οικογενειακή συγκέντρωση δεν φέρνουν σώνει και ντε την καταστροφή, τα αποτελέσματα των ερευνών είναι ξεκάθαρα: Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά όταν αρχίζουν να πίνουν, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξουν διαταραχή χρήσης αλκοόλ.

Μελέτη με δείγμα περισσότερα από 42.000 παιδιά διαπίστωσε ότι όσα έπιναν πριν από την ηλικία των 14 ετών διέτρεχαν 45% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχή χρήσης αλκοόλ, ενώ αυτός ο κίνδυνος μειώθηκε στο 10% για όσα περίμεναν μέχρι τα 21 για να πιουν τα πρώτα τους ποτά.

Και εκτός αυτού, καμία έρευνα δεν αποδεικνύει ότι σώνει και ντε όλοι οι νέοι θα κάνουν χρήση αλκοόλ. Ειδικά σε τακτική βάση. Για όλους αυτούς τους λόγους, ως γονείς δεν πρέπει να αισθανόμαστε καμία πίεση και καμία υποχρέωση να εισάγουμε τα μικρά μας στον «φανταστικό κόσμο του αλκοόλ».

Ένας μύθος που πρέπει να καταρριφθεί

«Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να πίνουν με μέτρο, ώστε να μην πέσουν με τα μούτρα αργότερα»

Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι το να διδάξουμε τους νέους να πίνουν μικρότερες ποσότητες μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά τους να διατηρούν μια υγιή σχέση με το αλκοόλ στο μέλλον. Στην πραγματικότητα συμβαίνει το εντελώς ανάποδο. Η πρώιμη έκθεση των εφήβων στο ποτό, στην πορεία της ζωής, τους οδηγεί σε περισσότερα προβλήματα, όπως η διαταραχή χρήσης αλκοόλ και τα τροχαία ατυχήματα.

Πώς θα πρέπει να δράσουμε

Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει και στην Ελλάδα να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των γονέων διαφόρων Ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι επιτρέπουν στα παιδιά και τους εφήβους να πίνουν ελάχιστες γουλιές ποτού και αυτό σε ειδικές περιστάσεις.

Και αυτό γιατί κόντρα σε παλιομοδίτικες και λαϊκές πεποιθήσεις, δεν έχουμε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το να προσφέρουμε στους εφήβους μερικά ποτηράκια κρασί αποτρέπει τυχόν προβλήματα με το αλκοόλ στο μέλλον. Αντίθετα, έχουμε στοιχεία που υποστηρίζουν ότι όσο λιγότερη πρόσβαση έχουν οι έφηβοι στο αλκοόλ, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να πιουν.

Το ζουμί

H Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, προτρέπει εμάς τους γονείς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να καθυστερήσουν τη χρήση αλκοόλ έως ότου συμπληρώσουν τα 18.

Κι ακόμα κι αν αισθανόμαστε ότι διατηρώντας μια αυστηρή στάση θα φανούμε ανειλικρινείς απέναντι στα παιδιά μας, έρευνες αποδεικνύουν ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν μια «ανεκτική στάση» σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αλκοόλ είναι πιο πιθανό να πίνουν υπερβολικά και να βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες που πάνε χέρι-χέρι με την τακτική κατανάλωση αλκοόλ.

Αντίθετα, όταν οι γονείς είναι κάθετοι ως προς την απαγόρευση του αλκοόλ πριν από μια συγκεκριμένη ηλικία, τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να πίνουν και να εμφανίζουν συμπτώματα διαταραχής χρήσης αλκοόλ.

Φυσικά, η απαγόρευση της κατανάλωσης αλκοόλ δεν μας εμποδίζει να κάνουμε με τα παιδιά ανοιχτές συζητήσεις γύρω από την ασφάλεια, επισημαίνοντας κινδύνους όπως αυτόν της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ ή τον κίνδυνο εθισμού.