ΔΙΕΘΝΕΣ
16/07/2018 15:04 EEST | Updated 17/07/2018 10:10 EEST

Μια μικρή «βασιλική επανάσταση». Οι πρίγκιπες Κάρολος και Γουίλιαμ αρνήθηκαν να συναντήσουν τον Τραμπ

Γιατί η εμφάνιση της βασίλισσας στη συνάντηση Τραμπ χωρίς κανέναν εκ των δύο διαδόχων δεν ήταν καθόλου τυχαία

Mark Cuthbert via Getty Images

«Απρόθυμοι» να συναντήσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο πρίγκιπας της Ουαλλίας Κάρολος και ο γιος του Γουίλιαμ, οι οποίοι είναι αντίστοιχα πρώτος και δεύτερος στη σειρά διαδοχής. Ο δε Κάρολος εδώ και περίπου ένα χρόνο συνοδεύει συχνά τη βασίλισσα σε επίσημες εκδηλώσεις καθώς ο πατέρας του Φίλιππος έχει περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις.  

Σημειώνεται πως ο Κάρολος, ο οποίος έχει να επιδείξει ένα πολύ σοβαρό έργο σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, στηρίζοντας οικονομικά πολλές οργανώσεις που μάχονται για αυτό το σκοπό, φέρεται να αδυνατεί να...σεβαστεί τη στάση του Τραμπ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. 

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Sunday Times, αμφότεροι κατέστησαν σαφές κατά τη διάρκεια ανεπίσημων συζητήσεων σχετικά με τις ετοιμασίες για την υποδοχή του αμερικανού ηγέτη, πως δεν επιθυμούσαν να πάρουν μέρους και κάπως έτσι η μόνη που συνάντησε τον Τρμπ ήταν η Βασίλισσα Ελισάβετ. 

Βέβαια, τόσο κυβερνητικές πηγές όσο και του Παλατιού υποστήριξαν πως εξ αρχής δεν υπήρχαν σκέψεις για συνάντηση του Καρόλου και του Γουλίλιαμ με τον Τραμπ. «Ωστόσο, καλά ενημερωμένη πηγή αναφέρει πως ανώτατοι αξιωματούχοι των ανακτόρων συζήτησαν το ποια μέλη της βασιλικής οικογένειας θα συμπεριλαμβάνονταν (στη συνάντηση της Βασίλισσας με τον Τραμπ) και συζήτησαν την ανησυχία τους για την απροθυμία του Καρόλου και του Γουίλιαμ να συμμετάσχουν», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Αυτή η ιστορία με τον Πρίγκιπα Κάρολο και τον Πρίγκιπα Γουίλιαμ, η μη παρουσία τους στην επίσκεψη Τραμπ, ήταν ένδειξη περιφρόνησης», αναφέρει η ίδια πηγή. «Απλά αρνήθηκαν να παρευρεθούν. Είναι κάτι εξαιρετικά περίεργο για τη Βασίλισσα να πάει εκεί μόνη της».

Επίσης γράφτηκε πως ο πρίγκιπας κατέστησε σαφή την απροθυμία του να παρευρεθεί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων σχετικά με τις λεπτομέρειες του ταξιδιού του Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, προτίμησε να παρευρεθεί στη συνεδρίαση ΔΣ μιας εκ των οργανώσεων που στηρίζει και σε μια εκδήλωση της Αστυνομίας. Ο δε Γουλίαμ έπαιξε πόλο σε έναν αγώνα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Σημειώνεται πως όταν η Μέι είχε αρχικά απευθύνει την σχετική πρόσκληση στον Τραμπ, για να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, ο βρετανικός Τύπος είχε γράψει πως οι δύο άνδρες «εμπλέκονται σε μια διπλωματική διένεξη σχετικά με την κλιματική αλλαγή, που φαίνεται να απειλεί τις σχέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας λίγο πριν την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο». Όπως αναφέρεται μάλσιτα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ, το 2017 φέρονται να είχαν διαμηνύσει στον γιο της βασίλισσας «να μην κάνει κήρυγμα» στον Τραμπ για την κλιματική αλλαγή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης για υπάρχει περίπτωση ο «οξύθυμος πολιτικός να εκραγεί»!

Φαίνεται δε να υπάρχει και πρόταση ο Τραμπ να μην συναντηθεί καν με τον πρίγκιπα και διάδοχο του βρετανικού θρόνου αλλά η όποια επίσημη συνάντηση να γίνει με τους γιους του Καρόλου, Γουίλιαμ και Χάρι.

Και ο Γουίλιαμ όμως είχε καλούς λόγους για να μην θέλει να συναντηθεί με τον Τραμπ, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε αναρτήσει απαράδεκτα tweets για την σύζυγό του, Κέιτ Μίντλετον.

Τελικά όμως ούτε αυτό το σενάριο ευοδώθηκε. 

Πηγή: Τhe Times