ΔΙΕΘΝΕΣ
30/01/2017 09:57 EET | Updated 30/01/2017 09:57 EET

Η «διπλωματική διένεξη» Τραμπ-Καρόλου και οι προσβλητικές «προειδοποιήσεις» στον πρίγκιπα

POOL New / Reuters
Britain's Queen Elizabeth is greeted by her son Prince Charles, as she arrives to attend a service for members of the Order of Merit at the Chapel Royal, at St James's Palace in London May 14, 2013. REUTERS/Dominic Lipinski/pool (BRITAIN - Tags: ROYALS SOCIETY RELIGION)

Τι και αν η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι ήταν η πρώτη αρχηγός κράτους που συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Τι και εάν η συνάντηση φαίνεται να πήγε καλά- πάντα για τα δεδομένα του νέου προέδρου. Η πρόσκληση της βασίλισσας Ελισάβετ, μέσω της Μέι, προς τον Τραμ για επίσημη επίσκεψη στη Μ.Βρετανία, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις μεταξύ των πολιτών και ήδη ένα εκατομμύριο πολίτες υπογράφουν διαδικτυακά αίτημα ακύρωσης της πρόσκλησης.

Η είδηση είναι από μόνη της ενδιαφέρουσα αλλά γίνεται ακόμη περισσότερο καθώς όπως φαίνεται από δημοσίευμα του Independent μεταξύ αυτών που μάλλον δυσφορούν- αν και δεν γνωρίζουμε να έχει υπογράψει το αίτημα- με την επίσκεψη του Τραμπ πρέπει να είναι και ο πρίγκιπας Κάρολος. Και υπάρχει και πολύ συγκεκριμένος λόγος- πέρα όλων των προφανών.

Τραμπ και Κάρολος φέρονται να «εμπλέκονται σε μια διπλωματική διένεξη σχετικά με την κλιματική αλλαγή, που φαίνεται να απειλεί τις σχέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας λίγο πριν την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα. Είναι δε εξαιτίας αυτής της διένεξης, για την οποία, σύμφωνα με τους Times της Κυριακής, μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ φέρονται να έχουν διαμηνύσει στον γιο της βασίλισσας «να μην κάνει κήρυγμα» στον Τραμπ για την κλιματική αλλαγή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης για υπάρχει περίπτωση ο «οξύθυμος πολιτικός να εκραγεί»!

Φαίνεται δε να υπάρχει και πρόταση ο Τραμπ να μην συναντηθεί καν με τον πρίγκιπα και διάδοχο του βρετανικού θρόνου αλλά η όποια επίσημη συνάντηση να γίνει με τους γιους του Καρόλου, Γουίλιαμ και Χάρι...

Σημειώνεται πως ο Κάρολος είναι ένθερμος οικολόγος και εκφράζεται συχνά για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής ενώ διευθύνει και τη δική του οργανική φάρμα, Duchy Originals. Ο δε Τραμπ, ως γνωστόν, είναι επίσης ένθερμος υποστηρικτής της θεωρίας συνωμοσίας που θέλει την κλιματική αλλαγή να μην υφίσταται αλλά να είναι ένα δημιούργημα των Κινέζων.

Οι εκ δια μέτρου διαφορετικές απόψεις των δύο ανδρών φαίνεται να φέρνουν αμηχανία και στις δύο πλευρές- εν όψει της επίσκεψης Τραμπ.