ΠΟΛΙΤΙΚΗ
30/09/2018 22:49 EEST | Updated 30/09/2018 22:51 EEST

Μίκοσκι - Ηγέτης του VMRO: Ο λαός είπε «STOP» στη συμφωνία των Πρεσπών

DIMITAR DILKOFF via Getty Images

Στην πρώτη δημόσια δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης VMRO DPMNE Κρίστιαν Μίκοσκι δήλωσε, ότι το ισχυρότερο μήνυμα στο δημοψήφισμα εστάλη από εκείνους που μποϊκοτάρισαν τη διαδικασία, ή ψήφισαν κατά της συμφωνίας με την Ελλάδα.
«Το γεγονός είναι ότι η συμφωνία για το όνομα δεν πήρε το πράσινο φως, αλλά ένα «stop» από το λαό», είπε και συμπλήρωσε: «Οι άνθρωποι που ψήφισαν κατά της συμφωνίας και εκείνοι που επέλεξαν μέσω της αποχής να δείξουν αυτό που σκέφτονται, έστειλαν το πιο δυνατό μήνυμα - εδώ είναι η Μακεδονία!»
Και ο Μίκοσκι πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι είναι ισχυροί, δεν υπέκυψαν στις βάναυσες απειλές ...», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για μάταιες προσπάθειες ώστε να αποτρέψει την αποτυχία του δημοψηφίσματος.
Έστειλε επίσης μήνυμα στην κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι «το VMRO DPMNE μένει στο πλευρό του λαού και θα σας νικήσουμε», υποστηρίζοντας ότι το αποτέλεσμα της κάλπης του δημοψηφίσματος αποτελεί μια ήττα για την κυβέρνηση.

Επίτροπος Γιοχάνες Χαν: Συγχαρητήρια σε όσους ψήφισαν «Ναι»

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν παρενέβη μέσω ανάρτησης στο Twitter, σε μία πρώτη ανεπίσημη αντίδραση από τις Βρυξέλλες για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Συγχαίρω όσους πολίτες ψήφισαν στο σημερινό δημοψήφισμα και άσκησαν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Με την πολύ σημαντική ψήφο στο «Ναι», διαμορφώνεται ευρεία στήριξη στην συμφωνία των Πρεσπών και στην ευρωατλαντική προοπτική της χώρας». 

Tζαφέρι, Πρόεδρος της Βουλής της πΓΔΜ: Οι πολίτες έθεσαν τα θεμέλια της μελλοντικής «Μακεδονίας»

Ο πρόεδρος των Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι συνεχάρη για την ψηφοφορία στο δημοψήφισμα χωρίς επεισόδια και την ειρηνική και δημοκρατική διαδικασία της ψηφοφορίας.
Οι πολίτες απέδείξαν ότι έχουν το επίπεδο πολιτικού πολιτισμού των δημοκρατικά ανεπτυγμένων χωρών, αλλά κυρίως ανήκουν στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε ο Τζαφέρι ..
Με την ευκαιρία αυτή, ο Τζαφέρι συνεχάρη όλους τους εγχώριους θεσμούς για την ειρηνική εκλογική διαδικασία, χωρίς να αναφερθούν σοβαρές παρατυπίες.
Οι πολίτες σήμερα έθεσαν τα θεμέλια της μελλοντικής «Μακεδονίας». Η φωνή του «κυρίαρχου λαού» είναι εκείνη που αποφασίζει για το μέλλον αυτής της χώρας. Ελπίζω και ελπίζουμε ότι η απόφαση υπέρ της κυριαρχίας θα είναι προς το καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της πΓΔΜ, δήλωσε ο Τζαφέρι.

DIMITAR DILKOFF via Getty Images

Ηγέτης των Αλφανοφώνων: Συμβουλευτικό το δημοψήφισμα. Μπαίνουμε στο ΝΑΤΟ

Η σημερινή μέρα είναι σημαντική για όλους τους πολίτες, για τα θεσμικά όργανα, για τη δημοκρατία, δήλωσε ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι.

Σήμερα, επιδείξαμε τη δημοκρατία, μια διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αυτή η διαδικασία σημαίνει πρόοδο για το κλείσιμο του θέματος με την Ελλάδα. Απόψε, θέλουμε να πούμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να λάβει αυτή τη σημαντική απόφαση για τη Συμφωνία με την Ελλάδα. Θα ψηφίσουμε. Λάβαμε την εντολή να εισέλθουμε στο ΝΑΤΟ, διότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση. Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό, δήλωσε ο ηγέτης του DUI .
Ερωτηθείς αν δεν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές, είτε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Αχμέτι είπε ότι η πΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.