Μίξη των εμβολίων AstraZeneca και Pfizer αυξάνει το επίπεδο αντισωμάτων κορονοϊού

Αλλά εμφανίζει μειωμένη απόδοση έναντι των μεταλλάξεων Βήτα, Γάμμα και Δέλτα.
SOPA Images via Getty Images

Ενας συνδυασμός εμβολίων κατά του κορονοϊού, με πρώτη δόση AstraZeneca και δεύτερη Pfizer, ενίσχυσε τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά έξι φορές σε σύγκριση με δύο δόσεις AstraZeneca, έδειξε μια μελέτη από τη Νότια Κορέα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 499 ιατροί - 100 που έλαβαν μικτές δόσεις, 200 που έλαβαν δύο δόσεις Pfizer και οι υπόλοιποι δύο δόσεις AstraZeneca.

Ολοι οι συνδυασμοί παρήγαγαν εξουδετερωτικά αντισώματα, τα οποία εμποδίζουν τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα και να αναπαραχθούν, ενώ το αποτέλεσμα της μίξης εμβολίων εμφάνισε παρόμοιες ποσότητες αντισωμάτων με αυτές που βρέθηκαν στην ομάδα που είχε λάβει τη διπλή δόση Pfizer.

Μια βρετανική μελέτη τον περασμένο μήνα έδειξε παρόμοια αποτελέσματα - μια δόση AstraZeneca και στη συνέχεια άλλη μια Pfizer παρήγαγε τις καλύτερες αποκρίσεις Τ-κυττάρων και υψηλότερη απόκριση αντισωμάτων σε σύγκριση με 2 δόσεις Pfizer ή AstraZeneca.

Τα δεδομένα παρέχουν περαιτέρω βεβαιότητα για την απόφαση πολλών χωρών να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις έναντι του AstraZeneca στη δεύτερη δόση, από τη στιγμή που το εμβόλιο συνδέθηκε με σπάνια περιστατικά θρομβώσεων στο αίμα.

Η μελέτη της Νότιας Κορέας ανέλυσε επίσης την εξουδετερωτική δραστηριότητα έναντι σημαντικών μεταλλάξεων του ιού.

Καμία από τις ομάδες δεν έδειξε μειωμένη δραστηριότητα έναντι της παραλλαγής Αλφα (βρετανική) αλλά μειώθηκε κατά 2,5 έως 6 φορές έναντι των μεταλλάξεων Βήτα (νοτιαφρικάνικη), Γάμμα (βραζιλιάνικη) και Δέλτα (ινδική) αντίστοιχα.

Δημοφιλή