ΔΙΕΘΝΕΣ
07/05/2018 07:34 EEST | Updated 07/05/2018 08:19 EEST

Μόλις ένας στους δύο Λιβανέζους πήγε να ψηφίσει αν και είχαν να γίνουν εκλογές στη χώρα από το 2009

ANWAR AMRO via Getty Images

Η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την Κυριακή στον Λίβανο -για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία- ανήλθε σε μόλις 49,2%, ήταν δηλαδή αισθητά μειωμένη σε σύγκριση με εκείνη στην προηγούμενη διαδικασία, το 2009, όταν η συμμετοχή είχε φθάσει το 54%, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ο λιβανέζος υπουργός Εσωτερικών Νουχάντ αλ Μασνούκ. 

Η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου και πολιτικοί της σύμμαχοι φαίνεται πως θα κερδίσουν πάνω από τις μισές έδρες -συνολικά 67, κατά υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και βάσει των προκαταρκτικών και ανεπίσημων αποτελεσμάτων που επικαλούνται πολικοί και τοπικά ΜΜΕ.

Πρόβλημα βέβαια συνιστά η  χαμηλή συμμετοχή που καταγράφηκε παρότι εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο νέος εκλογικός νόμος, που εγκαθίδρυσε ένα αναλογικό σύστημα, μετά την υιοθέτησή του πέρυσι, αλλά και παρότι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στη χθεσινή διαδικασία σχεδόν 800.000 νέοι ψηφοφόροι. «Αυτός ο νόμος αναμενόταν ότι θα οδηγούσε σε υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής από εκείνο του 2009», σχολίασε με εμφανή απογοήτευση ο Μασνούκ, καθώς αναμενόταν πολύ ευρύτερη συμμετοχή, έπειτα από 9 χρόνια που είχαν να στηθούν κάλπες.

Όμως «ούτε οι εκλογείς, ούτε οι εκλογικοί αντιπρόσωποι δεν είναι ακόμη εξοικειωμένοι με αυτόν τον νόμο, κι αυτό επιβράδυνε σημαντικά τη διαδικασία της ψηφοφορίας», σημείωσε.

Συνολικά 597 υποψήφιοι, ενταγμένοι σε 77 ψηφοδέλτια, διεκδικούσαν μια από τις 128 έδρες του κοινοβουλίου στις εκλογές, που διεξήχθησαν με το αναλογικό σύστημα για πρώτη φορά στην ιστορία του Λιβάνου.

Μετά το 2009, το κοινοβούλιο παρέτεινε τρεις φορές τη θητεία του, επικαλούμενο τους κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας που απορρέουν από την επαπειλούμενη διάχυση του πολέμου στη Συρία.

Μία ώρα πριν από το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, τα μεγαλύτερα κόμματα απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν, ενώ ορισμένα, περιλαμβανομένης της σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ, απηύθυναν έκκληση να παραταθεί για δύο ωρες η διάρκεια της διαδικασίας, κάτι πάντως που δεν συνέβη.

Οι ειδικοί διχάζονται όσον αφορά την απάντηση στο ερώτημα ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από τη χαμηλή συμμετοχή. Οι μετεκλογικές συμμαχίες θα εξαρτηθούν από την κατανομή των εδρών των βουλευτών που θα αναδειχθούν από τις 15 εκλογικές περιφέρειες αναλογικά, αλλά και βάσει μιας περίπλοκης εξίσωσης που συνδέεται με τις θρησκευτικές κοινότητες, ώστε να μη διαταράσσεται η λεπτή ισορροπία μουσουλμάνων-χριστιανών στον Λίβανο.

Οι περισσότεροι αναλυτές πάντως δεν περιμένουν θεαματικές αλλαγές των ισορροπιών της πολιτικής ισχύος ή των προσώπων στο νέο κοινοβούλιο, με τα παραδοσιακά κόμματα να αναμένεται να κρατήσουν το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών τους και τον Σάαντ αλ Χαρίρι, τον υποστηριζόμενο από τη Σαουδική Αραβία πρωθυπουργό του Λιβάνου, να αναμένεται να παραμείνει στον θώκο του.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)