Απογοητευτικές στατιστικές: Μόνο 1 στα 6 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου έχει γυναίκα επικεφαλής το 2018

Λιγότερα απ’ ότι το 2017

Δύσβατος είναι ο δρόμος των γυναικών επιστημόνων προς την ηγεσία των σημαντικότερων πανεπιστημίων. Το 2018, γυναίκα πρόεδρο έχουν μόνον τα 34 από τα 200 κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου (ποσοστό 17%), λιγότερα από ότι το 2017 (36 ή 18%).

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της διεθνώς αναγνωρισμένης ετήσιας κατάταξης των πανεπιστημίων από το βρετανικό Times Higher Education World Universities Rankings.

Παρόλο που τα προηγούμενα χρόνια είχε υπάρξει πρόοδος και είχε σταδιακά αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που είχαν αναρριχηθεί στη θέση του προέδρου σε κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα, φέτος η τάση αυτή ανακόπηκε και ο αριθμός τους εμφάνισε μικρή μείωση.

Τις περισσότερες γυναίκες προέδρους ή πρυτάνεις πανεπιστημίων έχει η Σουηδία. Από τα έξι σουηδικά πανεπιστήμια που περιλαμβάνονται στο παγκόσμιο Top 200, τα τέσσερα διοικούνται από γυναίκα.

Λόγω της μεγάλης παρουσίας αμερικανικών πανεπιστημίων στο Top 200, σχεδόν το ένα τρίτο (32%) των συνολικά 34 γυναικών προέδρων βρίσκονται στις ΗΠΑ, ενώ το 21% στη Βρετανία.

Από τις 27 χώρες που αντιπροσωπεύονται με ένα ή περισσότερα πανεπιστήμια στο Top 200, οι 17 δεν έχουν καθόλου γυναίκες στο «τιμόνι» των ΑΕΙ τους.

Τα δέκα κορυφαία πανεπιστήμια που φέτος διοικούνται από γυναίκα, είναι τα εξής (σε παρένθεση η θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη των Times): Οξφόρδης (1), Χάρβαρντ (6), Imperial Λονδίνου (8), Πενσιλβάνια (10), Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ (18), Κορνέλ (19), Σχολή Οικονομικών Λονδίνου-LSE (25), Ουάσιγκτον (25), ΜακΓκιλ (42) και Ουισκόνσιν-Μάντισον (43).

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)