Μωρό σέρνονταν στο γρασίδι και έβαζε φύλλα στο στόμα του, είχε εκτεθεί σε φαιντανύλη

Η φαιντανύλη είναι συνθετικό οπιοειδές το οποίο χρησιμοποιείται ως αναλγητικό κατά τη διάρκεια της αναισθησίας.
UK, London, Southwark, park view of modern residential buildings with view of the Shard in distant
UK, London, Southwark, park view of modern residential buildings with view of the Shard in distant
shomos uddin via Getty Images

Μια οικογένεια της Περιοχής του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο είπε ότι το μωρό της που έπαιζε σε ένα δημόσιο πάρκο της πόλης νοσηλεύτηκε μετά από έκθεση σε φαιντανύλη.

Ο Ιβάν και η Κερίνα Μάτκοβιτς είπαν ότι ο δέκα μηνών Σέννα και ο δίδυμος αδερφός του Άνθουρ έπαιζαν στο πάρκο Τζόρτζ Μόσκον στην Μαρίνα Ντίνστικτ το απόγευμα της Τρίτης (29/11) όταν η νταντά τους είδε τον μικρό να δυσκολεύεται να αναπνεύσει και να αρχίσει να χάνει τις αισθήσεις του, αναφέρει το NBC.

«Τον ταρακούνησα και είδα ότι μάλλον κάτι δεν πάει καλά», είπε η νταντά του Γουέντι Μαρόκι. «Είδα το πρόσωπό του και ζαλιζόταν. Νόμιζα ότι δεν αναπνέει».

Είπε ότι το μωρό σέρνονταν στο γρασίδι και έβαζε φύλλα στο στόμα του και κάλεσε ασθενοφόρο.

Αφού οι διασώστες διαπίστωσαν ότι δεν εμπόδιζε τίποτα τον αεραγωγό του, τού χορήγησαν μια σωτήρια δόση του αντιοπιοειδούς φαρμάκου Narcan, ένα φάρμακο που χορηγείται όταν κάποιος έχει πάρει υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, το βρέφος άρχισε να κλαίει και να αναπνέει ξανά.

Εξετάσεις που έγιναν στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε επιβεβαίωσαν ότι στον οργανισμό του παιδιού είχε εντοπιστεί υπερβολική δόση φαιντανύλης.

Η φαιντανύλη είναι συνθετικό οπιοειδές το οποίο χρησιμοποιείται ως αναλγητικό κατά τη διάρκεια της αναισθησίας. Παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1960 από τον Βέλγο χημικό Πάουλ Γιάνσσεν. Η φαιντανύλη έχει 100 φορές πιο ισχυρή αναλγητική δράση από τη μορφίνη, αλλά πιο σύντομη δράση, περίπου 15 με 30 λεπτά.

Το παιδί υποβλήθηκε στις κατάλληλες εξετάσεις και τελικά εστάλη στο σπίτι γύρω στα μεσάνυχτα της Τρίτης (29/11).

Πήγαινε στην αρχική σελίδα