ΔΙΕΘΝΕΣ
18/09/2019 12:49 EEST

Μπαρνιέ: Βρετανία-ΕΕ δεν πρέπει να υποκρίνονται πως διαπραγματεύονται χωρίς νέες προτάσεις

Όπως είπε, δεν φτάνει το Ηνωμένο Βασίλειο να λέει τι δεν του αρέσει.

ASSOCIATED PRESS

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ «δεν θα έπρεπε να υποκρίνονται πως διαπραγματεύονται» μια συμφωνία για το Brexit εάν δεν υπάρχουν νέες προτάσεις στο τραπέζι, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο Μπαρνιέ είπε πως δεν φτάνει το Ηνωμένο Βασίλειο να λέει στην ΕΕ τι δεν του αρέσει στην παρούσα συμφωνία. Επίσης, εξέφρασε αμφιβολίες για τις δύο ιδέες που προωθεί το Ηνωμένο Βασίλειο- μια ενιαία ιρλανδική ζώνη για τη γεωργία και την κτηνοτροφία και βέτο από τη Βόρεια Ιρλανδία σχετικά με κανόνες της ΕΕ.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει πως υπάρχει «ζώνη προσγείωσης» για μια συμφωνία και ότι υπάρχει περιθώριο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου- αν και υπουργοί έχουν δηλώσει πως δεν επιθυμούν να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες των νέων προτάσεων εκ των προτέρων, λόγω φόβων πως θα υποβαθμιστούν από την ΕΕ.

Ο Τζόνσον έχει πει επανειλημμένα πως δεν θα αποδεχτεί περαιτέρω καθυστέρηση μετά τις 31 Οκτωβρίου, παρά το ότι βουλευτές υπερψήφισαν νόμο που του επιτάσσει να επιδιώξει αναβολή εάν δεν υπάρχει συμφωνία ως τις 19 Οκτωβρίου.

Μετά από συνάντηση με τον Μπαρνιέ και τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, ο Τζόνσον είπε πως η διαδικασία για την επίτευξη συμφωνίας πάνω στους όρους της εξόδου θα έπρεπε να επιταχυνθεί.

Ενημερώνοντας το Ευρωκοινοβούλιο, ο Γιούνκερ είπε πως το γεύμα ήταν «φιλικό και εποικοδομητικό» αλλά ότι δεν υπήρξε πρόοδος στο κεντρικό θέμα- την απαίτηση του Ηνωμένου Βασιλείου πως το backstop για τη Βόρεια Ιρλανδία θα έπρεπε να αφαιρεθεί από την παρούσα συμφωνία.

Ο Γιούνκερ είπε πως οποιαδήποτε εναλλακτική στο backstop θα πρέπει να επιτυγχάνει τους ίδιους στόχους- να αποτρέψει την ανάγκη για υποδομές στα σύνορα με την Ιρλανδία, να διασφαλίζει την ενιαία αγορά της ΕΕ και να προστατεύει την οικονομική συνεργασία στο σύνολο της Ιρλανδίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Γιούνκερ δήλωσε πως ο Μπόρις Τζόνσον του είπε ότι το Λονδίνο επιθυμεί ακόμα μεταβατική συμφωνία, αλλά ότι θα φύγει με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. 

«Μένει πολύ λίγος χρόνος...ο κίνδυνος μη συμφωνίας είναι πολύ πραγματικός» είπε ο Γιούνκερ.