Μπερλινάλε: Η «Χρυσή Άρκτος» στην ταινία της Ισπανίδας Κάρλα Σιμόν «Alcarras»

Ειδική μνεία στη μικρού μήκους ταινία της Άρτεμης Αναστασιάδου «Βανκούβερ».
Η Κάρλα Σιμόν με τη Χρυσή Άρκτο. REUTERS/Christian Mang
Η Κάρλα Σιμόν με τη Χρυσή Άρκτο. REUTERS/Christian Mang
Christian Mang via Reuters

H ταινία «Alcarras» της ισπανίδας σκηνοθέτιδας Κάρλα Σιμόν, η οποία αφηγείται την περιπέτεια μίας οικογένειας καταλανών αγροτών που βρίσκεται αντιμέτωπη με έξωση, απέσπασε τη «Χρυσή Άρκτο» του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, M. Νάιτ Σιάμαλαν έπλεξε το εγκώμιο της ισπανο-ιταλικής συμπαραγωγής, για τις εξέχουσες ερμηνείες, τόσο από παιδιά όσο και από ηθοποιούς στην όγδοη δεκαετία της ζωής τους. Στην ταινία, η οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με μία σκληρή πραγματικότητα, όταν οι γαιοκτήμονες θέλουν να τη διώξουν για να βάλουν φωτοβολταϊκά πάνελ στα χωράφια που καλλιεργεί.

«Θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το λαμπερό αρκουδάκι στους μικρούς αγρότες που καλλιεργούν καθημερινά τη γη για να έχουμε φαγητό στα τραπέζια μας», δήλωσε η Σιμόν, η οποία μεγάλωσε στη φάρμα της οικογένειας της που καλλιεργούσε ροδάκινα.

Η Κάρλα Σιμόν με τον πρόεδρο της Μπερλινάλε M. Νάιτ Σιάμαλαν. Ronny Hartmann/Pool via REUTERS
Η Κάρλα Σιμόν με τον πρόεδρο της Μπερλινάλε M. Νάιτ Σιάμαλαν. Ronny Hartmann/Pool via REUTERS
POOL New via Reuters

Το 72o Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ολοκληρώθηκε την Κυριακή, ωστόσο η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, σε μία συναισθηματική φορτισμένη βραδιά, κατά την οποία αρκετοί νικητές αφιέρωσαν τα βραβεία τους στη μνήμη αγαπημένων φίλων που έχασαν τη ζωή τους από τον Covid-19.

Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής έλαβε το «The Novelist’s Film» του Χονγκ Σανγκ-Σου, η Αργυρή Αρκτος - Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής δόθηκε στο «Robe of Gems» της Ναταλία Λοπέζ Γκαγιάρντο, ενώ η Κλερ Ντενί απέσπασε την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας για την ταινία «Both Sides of the Blade».

Tο βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ έλαβε η ταινία «Myanmar Diaries», που γυρίστηκε από 10 ανώνυμους κινηματογραφιστές (The Myanmar Film Collective) το υλικό των οποίων, για τη ζωή στη Μιανμάρ μετά το περσινό πραξικόπημα, βγήκε από τη χώρα παράνομα.

Με την κρίση στην Ουκρανία σε πλήρη εξέλιξη, ορισμένα βραβεία αντικατοπτρίζουν ακόμη τον ρόλο της Μπερλινάλε, ενός φεστιβάλ με πολιτικά και κοινωνικά αντανακλαστικά, που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950 σε μια διχασμένη πόλη η οποία βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του Ψυχρού Πολέμου. Το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους έλαβε η Ρωσίδα Αναστάζια Βέμπερ για το «Trap», ένα πορτρέτο διάρκειας 20 λεπτών για τους νέους στη Ρωσία που κάνουν πάρτι τα βράδια, κυνηγώντας τον ηδονισμό και προσπαθώντας να αποφύγουν τους αστυνομικούς ελέγχους.

Η φετινή Μπερλινάλε είχε και ελληνικό χρώμα, καθώς η μικρού μήκους ταινία της Άρτεμης Αναστασιάδου «Βανκούβερ», που είχε κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Δράμας 2021, απέσπασε ειδική μνεία. Η ταινία έκανε τη διεθνή της πρεμιέρα στη φετινή Berlinale, και ειδικότερα στο πρόγραμμα Generation Kplus, που απευθύνεται πρωτίστως σε παιδιά και νέους.

Με πληροφορίες από Reuters