Μπορέλ: Είναι σχεδόν αδύνατο για την ΕΕ να συνεχίσει να εμπιστεύεται την Κίνα

o ευρωπαίος αξιωματούχος ακύρωσε το ταξίδι του στην Κίνα επειδή βρέθηκε θετικός στην COVID-19 και η ομιλία του δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της ΕΕ.
via Associated Press

Θέμα αξιοπιστίας προς την Κίνα είχε σκοπό να θέσει σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ στην ομιλία του στο κέντρο μελετών του Πεκίνο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μπορέλ θα υπογράμμιζε πως «Θα ήταν σχεδόν αδύνατο για την Ευρώπη να εμπιστευτεί την Κίνα αν αυτή δεν προσπαθήσει να βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία».

Ωστόσο ο ευρωπαίος αξιωματούχος αναγκάστηκε να ακυρώσει το ταξίδι του στην Κίνα επειδή βρέθηκε θετικός στην COVID-19, με την ομιλία του να δημοσιεύεται στον ιστότοπο της ΕΕ.

″Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, για την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την Κίνα, την οποία θα ήθελα να βλέπω, αν η Κίνα δεν συμβάλει στην αναζήτηση πολιτικής λύσης που θα στηρίζεται στην απόσυρση της Ρωσίας από το ουκρανικό έδαφος”, σημειώνει ο Μπορέλ.

″Η ουδετερότητα απέναντι στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν είναι αξιόπιστη”, προσθέτει, απευθύνοντας έκκληση ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ να μιλήσει στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η Κίνα να παρέχει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον ουκρανικό λαό.

Ο Σι έχει συναντηθεί δύο φορές με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά δεν έχει συνομιλήσει με τον Ζελένσκι από τον Φεβρουάριο του 2022 που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει ”ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.

Η Κίνα έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε επιθέσεις σε αμάχους και σε πυρηνικές εγκαταστάσεις σε έγγραφο με τη θέση της για την Ουκρανία που δημοσίευσε τον Φεβρουάριο, αλλά απέχει από άσκηση ανοιχτά κριτικής στη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.