Μπόρις Τζόνσον: Αθλιο μεν το partygate αλλά δεν παραιτούμαι

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θεωρεί ανεύθυνο να «εγκαταλείψει» τη δουλειά του καθώς οι βουλευτές των Τόρις πλησιάζουν στο να επιβάλουν πρόταση μομφής.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι το σκάνδαλο του partygate είναι «εντελώς άθλιο», αλλά θεωρεί πως θα ήταν «ανεύθυνο» να παραιτηθεί.

Σε συνέντευξή του στο Mumsnet την Τετάρτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα «εγκαταλείψει» τη δουλειά του.

Την ίδια ώρα οι βουλευτές των Τόρις είναι πλέον κοντά στο να επιβάλουν ψήφο δυσπιστίας προς την ηγεσία του.

Ο Τζόνσον είναι πιθανό να αναγκαστεί να παραιτηθεί την επόμενη εβδομάδα, εάν 54 συνολικά βουλευτές υποβάλουν επιστολές δυσπιστίας και περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς ψηφίσουν υπέρ της απομάκρυνσης από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της Επιτροπής των δευτεροκλασσάτων βουλευτών των Τόρις, είναι το μόνο άτομο που γνωρίζει τον αριθμό των επιστολών που έχουν σταλεί.

Απαντες στο Γουέστμινστερ αναμένουν ότι ο Μπρέιντι θα περίμενε μέχρι να επιστρέψει το κοινοβούλιο στις διεργασίες του από την τρέχουσα διακοπή την ερχόμενη Δευτέρα, μετά τον εορτασμό του Ιωβηλαίου της Βασίλισσας, προτού αποκαλύψει εάν το όριο των 54 βουλευτών έχει καλυφθεί.

Η συνέντευξη, που έλαβε χώρα στην Ντάουνινγκ Στριτ, ξεκίνησε με την εξής ερώτηση: «Γιατί πρέπει να πιστεύουμε οτιδήποτε λέτε όταν έχει αποδειχθεί ότι είστε κατ′ επανάληψη ψεύτης;»

Υπερασπιζόμενος τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων που παραβιάσαν τα μέτρα του lockdown στο ”Νο. 10″, ο Τζόνσον είπε: «Έπρεπε να διατηρήσουμε το ηθικό μας ψηλά.

«Όλοι δούλευαν πολύ σκληρά. Ήταν όλοι κάτω από τους κανόνες που έπρεπε να υπάρχουν εδώ. Είχαν εξαίρεση από το lockdown για λόγους εργασίας.

«Αυτό που έκανα ήταν απλώς αυτό που είναι το σωστό για έναν ηγέτη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, και αυτό είναι να ευχαριστήσω τους ανθρώπους (σ.σ στελέχη της Ντάουνινγκ Στριτ) για την υπηρεσία τους. Εάν δεν το έκανα αυτό, θα αισθάνονταν υποεκτιμημένοι».

Ο πρωθυπουργός απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις να παραιτηθεί. «Γιατί είμαι ακόμα εδώ; Είμαι ακόμα εδώ γιατί έχουμε τεράστιες πιέσεις από οικονομικής πλευράς που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», είπε.

«Απλώς δεν μπορώ να δω πώς θα ήταν υπεύθυνο αυτή τη στιγμή, δεδομένων όλων όσων συμβαίνουν, να εγκαταλείψω το έργο στο οποίο ξεκίνησα».

Δημοφιλή