Βρετανία: Δήμαρχος πήρε πτήση εννέα ωρών για να πάει σε διάσκεψη για το κλίμα

Το ταξίδι του δημιούργησε 2.016 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά επιβάτη. Κατά τα άλλα νοιάζεται πολύ για το περιβάλλουν.
picture alliance via Getty Images

Ο δήμαρχος της πρώτης πόλης του Ηνωμένου Βασιλείου που κήρυξε κλιματική κρίση δέχεται έντονη κριτική καθώς πήρε πτήση εννέα ωρών για να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη υπέρ της μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα.

Ο τοπικός ηγέτης του Μπρίστολ, Μάρβιν Ρις, σημείωσε με στόμφο στο συνέδριο TED στον Καναδά ότι οι δήμαρχοι των πόλεων θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πολιτική για τον άνθρακα.

Ακτιβιστές για το κλίμα της οργάνωσης Flight Free UK υπολόγισαν ότι το ταξίδι δημιούργησε 2.016 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά επιβάτη, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κατά τα άλλα ευσυνείδητο, φιλοπεριβαλλοντικό μήνυμά του.

Το γραφείο του δημάρχου είπε ότι είχε μια πλήρη ατζέντα με ευκαιρίες δικτύωσης. Ενας εκπρόσωπος αντέτεινε ότι ο δήμαρχος προσκλήθηκε με έξοδα της οργάνωσης TED ως ομιλητής για να μοιραστεί ιδέες και να βοηθήσει στην αλλαγή στάσεων.

Το γραφείο του είπε: «Ηταν ξεκάθαρος - ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής θα κερδηθεί ή θα χαθεί σε πόλεις, οι οποίες παράγουν τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Και επομένως είναι καθήκον των ηγετών των πόλεων να ενωθούν, να ασκήσουν πιέσεις για αλλαγή και να επηρεάσουν ο ένας τον άλλον για να έχουν συλλογικό αντίκτυπο».

Σύμφωνα με την Flight Free UK ο Ρις πέταξε περίπου 7.400 χλμ. για να παρακολουθήσει το ετήσιο συνέδριο TED που πραγματοποιήθηκε στο Βανκούβερ και στο οποίο θα μπορούσε να είχε εμφανιστεί μέσω βίντεο τον περασμένο Απρίλιο.

Η επικεφαλής του Flight Free UK Anna Hughes δήλωσε: «Το Μπρίστολ ήταν το πρώτο μέρος στο Ηνωμένο Βασίλειο που κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, ωστόσο ο δήμαρχος ενεργεί εντελώς αντίθετα με αυτήν τη δήλωση. Αντιμετωπίζοντας μια τόσο επισφαλή κλιματική κατάσταση, χρειαζόμαστε τους ηγέτες μας να δείξουν το είδος της δράσης που πρέπει να αναλάβουμε όλοι, όχι να πετάμε σε άλλη ήπειρο για να μιλήσουμε -ειρωνικά- για την κλιματική έκτακτη ανάγκη. Οι πράξεις μιλούν πάντα πιο δυνατά από τα λόγια, και σε αυτήν την εποχή των διαδικτυακών αλληλεπιδράσεων μετά την πανδημία, θα ήταν μια πολύ πιο ισχυρή και αποτελεσματική δήλωση να εμφανιστεί στην οθόνη» τόνισε.

(με πληροφορίες από BBC)