Η χώρα που «σιωπηλά» έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εκτελεστές θανατοποινιτών παγκοσμίως

Μια φαινομενικά φιλειρηνική χώρα που εκτελεί ανθρώπους με «εκπληκτικό ρυθμό», πολλές φορές με «δίκες-παρωδίες».
thongnguyengallery via Getty Images

Για πολλούς μήνες, η Μάι Λιν προσευχόταν. Ηλπιζε σε δικαιοσύνη για τον μονάκριβο γιο της, Κουάν, που κρατούταν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Βιετνάμ.

Ο Κουάν, ένας πωλητής στο επάγγελμα, κρίθηκε ένοχος για διακίνηση ναρκωτικών και καταδικάστηκε σε θάνατο με θανατηφόρα ένεση. Εκτελέστηκε το 2021, σε ηλικία 31 ετών.

Αλλά σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Μάι Λιν δεν επιτρεπόταν να βρίσκεται μαζί με τον γιο της τις τελευταίες στιγμές του.

Το Βιετνάμ είναι μυστικοπαθές σχετικά με τη χρήση της θανατικής ποινής. Ωστόσο, οργανώσεις για τα δικαιώματα πιστεύουν ότι αποτελεί ένας από τους μεγαλύτερους εκτελεστές στον κόσμο και ο μεγαλύτερος στη νοτιοανατολική Ασία.

sankai via Getty Images

Απόρρητα κυβερνητικά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν σε κρατικά μέσα ενημέρωσης του Βιετνάμ το 2017 αποκάλυψαν ότι είχαν πραγματοποιηθεί 429 εκτελέσεις μεταξύ 2013 και 2016, βάζοντας τη χώρα πίσω μόνο από την Κίνα και το Ιράν στη χρήση της θανατικής ποινής.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε από τη Διεθνή Αμνηστία αυτή την εβδομάδα διαπίστωσε ότι οι εκτελέσεις παγκοσμίως έχουν αυξηθεί κατά 20% καθώς οι περιορισμοί του κορονοϊού στις χώρες χαλάρωσαν. Ωστόσο, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, δεν συμπεριέλαβε την Κίνα και το Βιετνάμ, όπου οι εκτελέσεις θεωρούνται κρατικά μυστικά.

Ωστόσο, η Αμνηστία επιβεβαίωσε «μερικές αποκαλύψεις» από τις αρχές του Βιετνάμ, που δείχνουν ταχεία αύξηση του αριθμού των θανατικών ποινών κατά σχεδόν 30% - οι οποίες εκδόθηκαν μεταξύ 1ης Οκτωβρίου 2020 και 31ης Ιουλίου 2021. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα 11 κέντρα εκτέλεσης σε όλη τη χώρα έχουν «τεθεί σε χρήση» καθ′ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τώρα εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερα από 1.000 άτομα προς εκτέλεση στη χώρα - ανάμεσά τους αλλοδαποί από το Λάος, την Καμπότζη, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία και μια 73χρονη Αυστραλή που καταδικάστηκε για διακίνηση ναρκωτικών.

Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ υπερασπίζεται και δικαιολογεί εδώ και καιρό τη χρήση της θανατικής ποινής.

Η συντριπτική πλειονότητα των θανατικών ποινών στη χώρα σχετίζεται με αδικήματα ναρκωτικών, τα οποία σύμφωνα με την Αμνηστία αντιπροσώπευαν τις 93 από τις 119 θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν πέρυσι.

Αλλοι προς εκτέλεση είναι άλλοτε ισχυροί επιχειρηματίες που καταδικάστηκαν για διαφθορά, υπεξαίρεση και απάτη.

Ο Νγκιουέν Σουάν Σον, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος που κάποτε υπηρέτησε ως επικεφαλής μεγάλης βιετναμέζικης τράπεζας, καταδικάστηκε σε θάνατο το 2017 για το ρόλο του σε απάτη που αφορούσε εκατομμύρια δολάρια σε παράνομα δάνεια.

Η θανατική ποινή «χρησιμοποιείται για εκφοβισμό»

Η αύξηση των εκτελέσεων στο Βιετνάμ μπορεί να αποτελεί έκπληξη για ορισμένους, αλλά οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι οι εκτελέσεις στη χώρα είναι πιθανό να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια.

«Το Βιετνάμ συνεχίζει να εκτελεί ανθρώπους με εκπληκτικό ρυθμό», επισήμανε ο Μπεν Σουάντον, διευθυντής του 88 Project, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

jean-claude soboul via Getty Images

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ γνωρίζει ότι η χρήση της θανατικής ποινής έρχεται σε αντίθεση με το αφήγημά του ότι η χώρα είναι μια ειρηνική και αρμονική κοινωνία και μπορεί να βλάψει τη διεθνή του φήμη», πρόσθεσε.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ασία, Φιλ Ρόμπερτσον, χαρακτήρισε το Βιετνάμ «ένα από τα χειρότερα κράτη που παραβιάζουν τα δικαιώματα» στη νοτιοανατολική Ασία.

«Η θανατική ποινή στο Βιετνάμ χρησιμοποιείται για να εκφοβίσει εκείνους που θα παραβίαζαν το νόμο, ενώ δείχνει επίσης τη δύναμη του κυβερνώντος κόμματος», είπε ο Ρόμπερτσον.

«Πρόκειται για μια κυβέρνηση που κυνηγά τους αντιφρονούντες, καταδικάζει την κοινωνία των πολιτών, καταδικάζει και φυλακίζει ανθρώπους μετά από δίκες- παρωδίες και τώρα ξέρουμε ότι εκτελεί πολύ περισσότερους ανθρώπους από οποιονδήποτε άλλον στην [περιοχή]», υπογράμμισε.

(με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή