ΔΙΕΘΝΕΣ
25/07/2019 20:11 EEST | Updated 25/07/2019 20:17 EEST

Μπόρις Τζόνσον: «Ξεκινάει μια χρυσή εποχή για τη Μεγάλη Βρετανία»

Η πρώτη ομιλία του ως πρωθυπουργός στη βρετανική Βουλή

Associated Press

Ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε την «αρχή μιας νέας χρυσής εποχής» καθώς έκανε την πρώτη του ομιλία στη βρετανική Βουλή  ως πρωθυπουργός.

Μιλώντας στους βουλευτές, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα περάσει στις διαπραγματεύσεις για το Brexit με δυναμισμό ενώ ο Μάικλ Γκόουβ έθετε ως «κορυφαία προτεραιότητα» το σχεδιασμό μιας εξόδου χωρίς συμφωνία.

Είπε επίσης ότι οι πολίτες της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν προστατευμένα τα δικαιώματά τους.

Αλλά η Ντάουνινγκ Στριτ δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν θα υπάρξουν νέοι νόμοι που να στηρίζουν αυτή τη δέσμευση.

Ο βουλευτής των Συντηρητικών, Αλμπέρτο Κόστα, ο οποίος έχει αγωνιστεί για τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ μετά το Brexit, χαιρέτισε την υπόσχεση του Τζόνσον αλλά δήλωσε ότι «ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες» και θα εξετάσει πώς θα εξελιχθεί αυτή η εγγύηση.

Απαντώντας στη δήλωσή του Τζόνσον, ο Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι οι πολίτες «δεν εμπιστεύονται» τον νέο πρωθυπουργό για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του.

 

Reuters TV / Reuters

 

Και η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νικολά Στέρτζιον, έχει γράψει στον Τζόνσον επιστολή που του επισήμανε ότι είναι «ουσιώδες» για τη χώρα της να έχει μια εναλλακτική λύση στο σχέδιο του Brexit.

Η δήλωση αυτή ήρθε μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου υπό τον Τζόνσον, ο οποίος είπε ότι όλοι δεσμεύτηκαν να εγκαταλείψει η Βρετανία την ΕΕ πριν από τις 31 Οκτωβρίου «χωρίς όχι και αλλά».

Τι είπε ο νέος πρωθυπουργός στην ομιλία του

Μεγάλο μέρος της δήλωσης του Μπόρις Τζόνσον επικεντρώθηκε στα σχέδιά του για το Brexit.

Παρά το γεγονός ότι υπογράμμισε τη σημασία της προετοιμασίας για τη μη επίτευξη συμφωνίας, ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε ότι «θα προτιμούσε πολύ» να φύγει από την ΕΕ με συμφωνία, λέγοντας ότι θα εργαστεί «για να το κάνει».

Ωστόσο, χαρακτήρισε τη συμφωνία αποχώρησης που είχε διαπραγματευθεί με την ΕΕ, η Τερέζα Μέι «απαράδεκτη για το Κοινοβούλιο και τη χώρα».

Ο Τζόνσον δεσμεύθηκε να καταργήσει αυτό το σχέδιο, λέγοντας ότι εναλλακτικές ρυθμίσεις για την απομάκρυνση των ελέγχων από τα σύνορα ήταν «απόλυτα συμβατές» με τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής - την ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη το 1998.

Associated Press

Αναφορικά με το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας (NHS), τόνισε: «Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε με οποιαδήποτε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θέτει το NHS στο τραπέζι»

Μετά από μια σειρά παραιτήσεων, απολύσεων και διορισμών το βράδυ της Τετάρτης, ο Τζόνσον απευθύνθηκε στο υπουργικό συμβούλιο για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός νωρίς την Πέμπτη.

Είπε στο υπουργικό συμβούλιο ότι είχαν «ένα σημαντικό καθήκον μπροστά», καθώς επανέλαβε τη δέσμευσή του για το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου - αποκαλώντας το «μια κεντρική στιγμή στην ιστορία της χώρας μας».

Πηγή: BBC