ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/03/2019 19:59 EET

«Ναι μεν αλλά» εισαγγελέων για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Διατυπώνουν επιφυλάξεις για μια σειρά διατάξεων.

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Υπέρ των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εμφανίζονται οι εισαγγελείς της χώρας, εκφράζοντας όμως τις αντιρρήσεις τους επί κάποιων άρθρων.

Την αναγκαιότητα αλλαγής μετά από 70 χρόνια, επισήμανε ο πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων Ελλάδος, Ελευθέριος Μιχαηλίδης, σε συνέντευξη Τύπου, ενώ παράλληλα, διατύπωσε τις επιφυλάξεις του σε μια σειρά διατάξεων των νέων Κωδίκων, που είναι ήδη σε διαβούλευση.

Οπως τόνισε, η αλλαγή των Κωδίκων κρίνεται επιβεβλημένη και αν γίνουν ορισμένες βελτιώσεις σε ρυθμίσεις που έχουν προβλήματα το νομοθέτημα κινείται σε θετική κατεύθυνση και θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης.

«Επικροτούμε την νομοθετική πρωτοβουλία αλλά έχουμε και ενστάσεις, τις οποίες θα καταθέσουμε στον υπουργό Δικαιοσύνης και ελπίζουμε να εισακουστούμε» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων Ελλάδος, ενώ είπε ότι την Πέμπτη θα συγκληθεί η διοικητική Ολομέλεια για να αποφανθεί επί των νέων διατάξεων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον κίνδυνο άμεσης παραγραφής λόγω της μετατροπής πολλών αδικημάτων από κακουργήματα σε πλημμελήματα, όπως είναι τα αδικήματα της φοροδιαφυγής, της μη καταβολής ΦΠΑ, της έκδοσης εικονικών τιμολογίων, της λαθρεμπορίας καυσίμων και τσιγάρων, της αρχαιοκαπηλίας, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών και μολότοφ και άλλα.

Μάλιστα, τόνισε ότι εάν οι διατάξεις αυτές του νέου Κώδικα δεν αλλάξουν, όσοι έχουν διαπράξει τα αδικήματα αυτά έως τις 31.3.2011 οι πράξεις τους θα παραγραφούν, στερώντας έτσι στο Ελληνικό Δημόσιο τεράστια χρηματικά ποσά.

Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της Ένωσης, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του στην κατάργηση του Μονομελούς Εφετείου που μέχρι σήμερα δικάζει σωρεία υποθέσεων και θεωρείται επιτυχημένος δικαστικός σχηματισμός.

Τέλος, ο κ. Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε σε μια σειρά άρθρων του νέου Ποινικού Κώδικα για τα οποία διατύπωσε τις ενστάσεις του εισαγγελικού κλάδου.

Πηγή: ΑΠΕ