Ναγκόρνο Καραμπάχ: Οι 120.000 πολίτες του θα φύγουν για την Αρμενία, λένε αξιωματούχοι

″Η μοίρα του φτωχού λαού μας θα μείνει στην ιστορία ως όνειδος για την Αρμενία και όλο τον πολιτισμένο κόσμο”. Παράδοση όπλων και κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.

Οι 120.000 Αρμένιοι κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα φύγουν για την Αρμενία διότι δεν θέλουν να ζουν ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν και φοβούνται εθνοκάθαρση, αναφέρει σε δήλωση του στο Reuters σύμβουλος του προέδρου της αποσχισθείσας περιοχής.

Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ, περιοχή που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζερικής επικράτειας αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους που κήρυξαν την αυτονομία τους μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, αναγκάστηκαν μετά από μια 24ωρη στρατιωτική του Μπακού και αφού δεν έλαβαν εξωτερική βοήθεια, να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός, να δεχθούν τον αφοπλισμό τους και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την ενσωμάτωση της περιοχής στο Αζερμπαϊτζάν.

″Ο λαός μας δεν θέλει να ζει ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Το 99.9% προτιμά να εγκαταλείψει τα ιστορικά μας εδάφη”, είπε ο Νταβίντ Μπαμπαγιάν, σύμβουλος του Σαμβέλ Σαχραμανιάν, προέδρου της ”Δημοκρατίας του Αρτσάχ”, όπως ονομάζουν οι Αρμένιοι το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι σαφές πότε οι Αρμένιοι του θύλακα θα ακολουθήσουν τον διάδρομο του Λατσίν, που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία, όπου ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν βρίσκεται αντιμέτωπος με αιτήματα να παραιτηθεί από αυτούς που του προσάπτουν ότι απέτυχε να σώσει το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Πασινιάν: Κίνδυνος εθνοκάθαρσης. Είμαστε έτοιμοι να τους υποδεχθούμε

Και ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι η χώρα είναι έτοιμη να δεχθεί όλους τους Αρμένιους συμπατριώτες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, προσθέτοντας ότι αυξάνονται οι πιθανότητες αυτοί να εγκαταλείψουν τον θύλακα.

″Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εθνοκάθαρσης”, σημείωσε ο Πασινιάν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. ”Ανθρωπιστικές προμήθειες έφτασαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ τις τελευταίες μέρες, αλλά αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση”, πρόσθεσε.

″Αν δεν δημιουργηθούν πραγματικές συνθήκες διαβίωσης για τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ στα σπίτια τους και αποτελεσματικοί μηχανισμοί προστασίας από την εθνοκάθαρση, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ να δουν τη φυγή από την πατρίδα τους ως τη μόνη διέξοδο”, υπογράμμισε. ”Η κυβέρνησή μας θα υποδεχθεί με αγάπη τους αδελφούς και τις αδελφές μας από το Ναγκόρνο Καραμπάχ”, πρόσθεσε ο Πασινιάν.

Οι δηλώσεις αυτές βέβαια, κατόπιν εορτής, δεν απαλύνουν τις πληγές που άνοιξε η στάση του Γιερεβαν στους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αφού αφέθηκαν αβοήθητοι, απέναντι στην στρατιωτική επιχείρηση του Μπακού. Ενώ θυμός υπάρχει συνολικά για την διεθνή κοινότητα.

″Η μοίρα του φτωχου λαού μας...όνειδος για την Αρμενία και τον πολιτισμένο κόσμο”

Η μοίρα του φτωχού λαού μας θα μείνει στην ιστορία ως ντροπή και όνειδος για τον αρμενικό λαό και για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο”, σημείωσε ο Μπαμπαγιάν. ”Αυτοί που ευθύνονται για τη μοίρα μας θα λογοδοτήσουν μια μέρα ενώπιον του Θεού για τις αμαρτίες τους”, πρόσθεσε ο Σαχραμανιάν.

Σε ό,τι αφορά τους πολίτες που εγκαταλείψουν το Ναρκόγνο Καραμπάχ, εκτιμάται πως η αθρόα έξοδος αποτελεί άλλη μια ανατροπή στην ταραχώδη ιστορία της ορεινής περιοχής, η οποία έχει βρεθεί ανά τους αιώνες υπό την εξουσία Περσών, Τούρκων, Ρώσων, Οθωμανών και Σοβιετικών.

Επίσης μπορεί να αλλάξει την ευαίσθητη ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου, ένα μωσαϊκό εθνοτικών ομάδων όπου διασταυρώνονται αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου και όπου η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Τουρκία και το Ιράν αγωνίζονται για επιρροή.

Το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Αρμενίων, αλλά δηλώνει ότι αυτοί είναι ελεύθεροι να φύγουν αν θέλουν, ενώ ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν είπε ότι θα πρέπει να παραμείνουν εκτός αν δεν είναι ασφαλές γι’ αυτούς να το κάνουν.

Οι πρώτοι πρόσφυγες έφτασαν στην Αρμενία

Ήδη πάντως η ηγεσία της περιοχής ανακοίνωσε πως ″Οι οικογένειες που έχουν μείνει άστεγες ως αποτέλεσμα των πρόσφατων στρατιωτικών επιχειρήσεων και έχουν εκφράσει την επιθυμία να φύγουν, θα μεταφερθούν από τους Ρώσους κυονόκρανους” ενώ ”Η κυβέρνηση θα παράσχει σύντομα πληροφορίες για τη μεταφορά και άλλων πληθυσμιακών ομάδων”.

Μια πρώτη ομάδα προσφύγων πέρασε ήδη στην Αρμενία, σύμφωνα με τη δημοσιογραφική ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στα σύνορα. Πρόκειται για ι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Όλοι τους έφτασαν στο κέντρο υποδοχής που έχει στήσει η κυβέρνηση της Αρμενίας στο Κόρνιτζορ.

Επίσης, ασθενοφόρα μεταφέρουν κάποιους από τους τραυματίες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ στην Αρμενία, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της Αρμενίας.

″Ασθενοφόρα με ιατρικό προσωπικό μεταφέρουν 23 τραυματίες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίοι είναι σε σοβαρή και εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση”, σύμφωνα με το υπουργείο.

Την ώρα που χιλιάδες Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν μείνει χωρίς τρόφιμα, οι αρμενικές αρχές του θύλακα δήλωσαν αργά χθες, Σάββατο, το βράδυ ότι κομβόι με περίπου 150 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Ρωσία και άλλοι 65 τόνοι αλευριού που δρομολογήθηκαν από την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έφτασαν στην περιοχή.

Έκκληση στον ΟΗΕ

Στο μεταξύ, η Αρμενία ζήτησε την άμεση ανάπτυξη αποστολής του ΟΗΕ για να επιβλέπει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

″Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για άμεση ανάπτυξη μιας διυπηρεσιακής αποστολής από τον ΟΗΕ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με στόχο την επίβλεψη και την αξιολόγηση (του σεβασμού) των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανθρωπιστικής κατάστασης και αυτής της ασφάλειας στην περιοχή”, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν σε ομιλία του στον ΟΗΕ, σύμφωνα με αντίγραφό της.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, σημείωσε επίσης σε ομιλία του στον ΟΗΕ ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ″προώθηση της οικοδόμησης της ειρήνης μετά την σύγκρουση, της επανένταξης και της ειρηνικής συνύπαρξης”.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απηύθυναν έκκληση για ειρήνη στην περιοχή, με έναν αριθμό δυτικών συμμάχων της Αρμενίας να καταδικάζει την στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στον θύλακα.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή