ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/10/2019 11:37 EEST | Updated 10/10/2019 12:28 EEST

Νέα αιολικά πάρκα στην Κεντρική Ελλάδα από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Συνολικές επενδύσεις άνω των 250 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ.

Eurokinissi

Nέα αιολικά πάρκα εξασφάλισε η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, μέσω διαγωνισμών. Στην Κεντρική Ελλάδα πρόκειται να κατασκευάσει αιολικά πάρκα ισχύος 96,6 MW, ενώ ο προϋπολογισμός των επενδύσεων αυτών, θα ξεπεράσει τα 104 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η κατασκευή τους αναμένεται να ξεκινήσει τους προσεχείς μήνες και θα ολοκληρωθούν σταδιακά εντός της διετίας 2021 – 2022.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εταιρεία ήδη υλοποιεί στην Εύβοια την κατασκευή εννέα αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 121 MW, κόστους 150 εκατ. Μαζί με τα νέα αιολικά πάρκα, η εταιρεία θα επενδύσει πάνω των 250 εκατ. ευρώ στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Εξάλλου, στο εξωτερικό, πρόσφατα τέθηκε σε εμπορική λειτουργία το αιολικό πάρκο «Gopher Creek» (Fluvanna 2) στην περιοχή Borden County του Τέξας (ισχύος 158 MW), ενώ ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διαδικασίες για την εξαγορά του αιολικού πάρκου «Bearkat», στο Glasscock County του Τέξας (ισχύος 200 MW), με αποτέλεσμα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΉ στις ΗΠΑ να φτάνει τα 651 ΜW.

Συνολικά, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει εγκαταστάσεις ΑΠΕ ισχύος 1.512 MW, στην Ευρώπη και την Αμερική. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ανέρχεται πλέον σε 1.390 MW. Συγκεκριμένα, ο όμιλος έχει εγκαταστήσει 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη. Επόμενος στόχος της εταιρείας είναι να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία.

«Για περισσότερα από 20 χρόνια επενδύουμε συστηματικά στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ. Είμαστε πρωτοπόροι στην παραγωγή καθαρής ενέργειας και στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επιδιώκοντας συνεχώς με τις επενδύσεις μας – παρά τα προβλήματα και τις μεγάλες καθυστερήσεις - την ταχύτερη και μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση των ΑΠΕ στην ελληνική ενεργειακή αγορά. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ αποτελεί εδώ και καιρό τον μεγαλύτερο επενδυτή στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ και ταυτόχρονα την μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ΑΠΕ διεθνώς. Ελπίζουμε σύντομα να υλοποιηθούν οι θεσμικές παρεμβάσεις που χρόνια τώρα εκκρεμούν, προκειμένου να υλοποιήσουμε επιπλέον επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 800 εκατ. ευρώ στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλησιοταμίευσης, δημιουργώντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Επενδύσεις καθόλα ώριμες κι έτοιμες να υλοποιηθούν άμεσα. Εδώ και δεκαετίες πιστεύουμε και τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να είναι πρωτοπόρος στην παραγωγή καθαρής ενέργειας, προσελκύοντας τεράστιες επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, τις διασυνδέσεις και την αποθήκευση με μεθόδους που εμπεριέχουν μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία, προς όφελος του περιβάλλοντος, της απασχόλησης, της ανάπτυξης και της εθνικής ενεργειακής ασφάλειας κι αυτάρκειας,» επισήμανε ο πρόεδρος της εταιρείας, Γιώργος Περιστέρης.

HuffPost Greece

Sponsored Post