Νέα «επίθεση» κατά της Ελλάδας από τον Χουλουσί Ακάρ: «Επεκτατικές πολιτικές», «απειλεί τη σταθερότητα»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επιδόθηκε σε νέες προκλητικές δηλώσεις.
Umit Bektas via Reuters

Η Αθήνα συνεχίζει τις «επεκτατικές και επιθετικές πολιτικές» με «προκλητικές ενέργειες και ρητορική» ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επιδόθηκε σε νέο παραλήρημα επιθετικών δηλώσεων, συνεχίζοντας τη γραμμή της ακραία προκλητικής ρητορικής από πλευράς της Άγκυρας.

Ο Τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε πως είναι η Ελλάδα η οποία απειλεί τη σταθερότητα στην περιοχή, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα «δικαιώματά» της στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.

O Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα ως «κακό γείτονα» που «κλιμακώνει εντάσεις κατηγορώντας απερίσκεπτα την Τουρκία. Αυτό είναι υποκρισία. Αυτός ο κακός γείτονας, που παραπονιέται για την Τουρκία σε άλλους σε κάθε ευκαιρία, αποκαλύπτει την εχθρική του στάση». Επίσης, εν μέσω μιας περιόδου που οι «εμπρηστικές» ρητορικές από την Άγκυρα βρίσκονται σχεδόν στην καθημερινή διάταξη, μίλησε για Έλληνες πολιτικούς που «δηλητηριάζουν» τις σχέσεις.

Συνεχίζοντας στους γνώριμους πλέον παραληρηματικούς τόνους της Άγκυρας, ο Ακάρ αναφέρθηκε στην κατασκευή μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων από την Τουρκία στην Κω, την οποία η χώρα του δεν αναγνωρίζει, μιλώντας για «κτηνωδίες και γενοκτονία» στην Τριπολιτσά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 για την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και στη Μικρασιατική Εκστρατεία το 1919 – 1922. «Είναι αυτοί που διέπραξαν τις ίδιες θηριωδίες κατά των συμπατριωτών μας στην Κύπρο» είπε, υποστηρίζοντας επίσης πως η Ελλάδα εγκατέλειψε τις συνθήκες της Λωζάννης και του Παρισιού και «συγκέντρωσε όπλα» στα «αποστρατικοποιημένα» νησιά- απέναντι από τα οποία, υπενθυμίζεται, η χώρα του έχει συγκεντρώσει τη «Στρατιά Αιγαίου», με μεγάλο αποβατικό στόλο.

«Με την πρόκληση κάποιων και τη συνεννόηση της ΕΕ, ανέλαβαν τον ρόλο του κακομαθημένου παιδιού, πυροδοτώντας την αστάθεια στην περιοχή με άνευ προηγουμένου, παράλογες απαιτήσεις και πρακτικές και ανηλεώς σπαταλώντας τους πόρους του λαού τους σε μια μάταια προσπάθεια εξοπλισμών» είπε, ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την Ελλάδα πως «ανελέητα κάνει push-backs σε πρόσφυγες και σκοτώνει μωρά στα κρύα και σκοτεινά νερά του Αιγαίου, και μετά μιλά για ανθρώπινα δικαιώματα. Η ιστορία θα γράψει πως οι Έλληνες πολιτικοί άφησαν ανθρώπους να πεθάνουν και είχαν το αίμα μωρών στα χέρια τους...όπως έχει πει ο πρόεδρός μας, οι διεθνείς οργανισμοί θα έπρεπε να επιβάλουν κυρώσεις στην Ελλάδα, που έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων, και να πουν “στοπ” σε αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, πάντως, μετά από όλα αυτά, δεν παρέλειψε να καλέσει σε «διάλογο»: «Σταματήστε να ακολουθείτε τον λάθος δρόμο. Μείνετε μακριά από προκλήσεις που θα φέρουν καταστροφή. Μην κατεβείτε στο πηγάδι με σκοινιά άλλων. Για άλλη μια φορά, ειλικρινής έκκληση στους λογικούς Έλληνες: Ελάτε στο τραπέζι του διαλόγου έτσι ώστε να επιλυθεί με ειρηνικές μεθόδους, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και μέσω αμοιβαίου διαλόγου».

Πάντα κατά τον Τούρκο υπουργό, θα ήταν προς «το συμφέρον τόσο της περιοχής όσο και του ΝΑΤΟ» η Ελλάδα να δει την Τουρκία ως «αξιόπιστο και αποτελεσματικό σύμμαχο και γείτονα αντί ως απειλή».

Σημειώνεται πως, όπως έχει γίνει γνωστό, συνέρχεται το απόγευμα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (MGK) της Τουρκίας υπό τον πρόεδρο Ερντογάν για να συζητήσει μια σειρά από κρίσιμα θέματα ασφαλείας με επίκεντρο την Ελλάδα. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, επικαλούμενη δημοσιογραφικές πληροφορίες από τουρκικές πηγές, κατά τη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, «οι ενέργειες της Ελλάδας που συμβάλουν στην αύξηση της έντασης, ιδίως ο εξοπλισμός των νησιών του Αιγαίου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, όπως θεωρεί η Τουρκία, και η αύξηση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα