Νέα προειδοποίηση Αραβικού Συνδέσμου σε Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Νέα προειδοποίηση Αραβικού Συνδέσμου σε Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ
AHMAD GHARABLI via Getty Images

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα ενεθάρρυνε τον φανατισμό και τη βία και δεν θα υπηρετούσε την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, επανέλαβε την Κυριακή ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, απευθύνοντας νέα προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ που οργανώθηκε στην Ουάσινγκτον, ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός και ανώτερος σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ, γνωστοποίησε την Κυριακή ότι ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται στην τελική φάση της διαδικασίας λήψης της απόφασής του για την ενδεχόμενη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

«Είναι λυπηρό το ότι ορισμένοι επιμένουν να γίνει αυτό το βήμα χωρίς να λαμβάνουν καθόλου υπόψη τους κινδύνους που συνεπάγεται για τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής και του κόσμου ολόκληρου», σχολίασε ο Άχμεντ Άμπντουλ Γάιτ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Κάιρο.

Ο Άμπντουλ Γάιτ πρόσθεσε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε επαφή με τις παλαιστινιακές αρχές και τις αραβικές χώρες για να υπάρξει συντονισμένη αραβική αντίδραση αν ο πρόεδρος Τραμπ δώσει εντολή να μεταφερθεί η αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Θεωρητικά, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να αποφασίσει σήμερα Δευτέρα εάν θα εφαρμόσει ξανά, όπως έκαναν—κάθε έξι μήνες—όλοι οι προκάτοχοί του αλλά και ο ίδιος τον Ιούνιο, την ειδική ρήτρα αναστολής της ισχύος ενός νόμου του 1995 που προέβλεπε τη μετεγκατάσταση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Ή αν θα δώσει το πράσινο φως για τη μεταφορά της, όπως είχε εξαγγείλει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί μια τέτοια απόφαση (...) Δεν θα υπηρετήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα, αντίθετα θα τροφοδοτήσει τον φανατισμό και τη βία», έκρινε ο Άμπντουλ Γάιτ. Η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ «θα ωφελήσει μόνο τη μία πλευρά, την ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία τάσσεται εναντίον της ειρήνης», συνέχισε ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις που είχε διατυπώσει σε μια ανακοίνωση που είχε αναρτηθεί στον ιστότοπο του οργανισμού το Σάββατο.

Το Ισραήλ θεωρεί «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του την Ιερουσαλήμ, όμως οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει πρωτεύουσα του ανεξάρτητου κράτους που οραματίζονται.

Η διεθνής κοινότητα δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, ούτε την προσάρτηση του ανατολικού της τμήματος που καταλήφθηκε το 1967.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή