Νέα Ζηλανδία: Αντιδράσεις στα σχέδια για οπλοπωλείο στο Κράιστσερτς

Το οπλοπωλείο αναμένεται να εγκαινιαστεί και να αρχίσει να λειτουργεί μέσα στον Αύγουστο.
MARTY MELVILLE via Getty Images

Η νεοζηλανδική αλυσίδα λιανικής Gun City, υποκατάστημα της οποίας πούλησε όπλα στον άνδρα που κατηγορείται για το μακελειό σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, όπου έχασαν τη ζωή τους 51 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι τον Μάρτιο, προκαλεί αντιδράσεις εξαιτίας των σχεδίων της να ανοίξει μεγάλο οπλοπωλείο στην πόλη.

Σύμφωνα με το Radio New Zealand, κάτοικοι της περιοχής, όπου η αλυσίδα σκοπεύει να ανοίξει το νέο της υποκατάστημα εμβαδού 300 τετραγωνικών μέτρων και θα διαθέτει αποθήκες, γραφεία και χώρο στάθμευσης, αναστατώθηκαν. Το οπλοπωλείο αναμένεται να εγκαινιαστεί και να αρχίσει να λειτουργεί μέσα στον Αύγουστο.

«Δεν νομίζω πως θα νιώσουν άνετα πολλοί» με τη λειτουργία του καταστήματος αυτού δίπλα στα σπίτια τους, σχολίασε ένας κάτοικος, ο Χάρι Σινγκ, στο RNZ.

Η διεύθυνση της αλυσίδας Gun City δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της ζήτησε σχόλιο για τις αντιδράσεις που προκαλεί το σχέδιό της.

Ο Μπρέντον Τάραντ, ο αυστραλός ακροδεξιός που κατηγορείται για το μακελειό στα τεμένη, είχε αγοράσει τέσσερα όπλα και πυρομαχικά από την αλυσίδα μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2017 και του Μαρτίου του 2018, όπως παραδέχθηκε ο Ντέιβιντ Τιπλ, ο ιδιοκτήτης της Gun City, τον Μάρτιο.

Ο Τάραντ, που θα δικαστεί τον Μάιο, δηλώνει αθώος στις 92 κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί, μία από τις οποίες είναι η πρώτη στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας που αφορά τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας.

Η μεταρρύθμιση του νόμου για την οπλοκατοχή στη Νέα Ζηλανδία τον Απρίλιο απαγορεύει την εμπορική διάθεση και τη χρήση των περισσότερων ημιαυτόματων τουφεκιών, των αξεσουάρ για τη μετατροπή όπλων σε ημιαυτόματα ή αυτόματα, των γεμιστήρων πάνω από μια ορισμένη χωρητικότητα και των ορισμένων ειδών καραμπινών.

Ακόμη, η κυβέρνηση κατένειμε 208 εκατομμύρια νεοζηλανδικά δολάρια (σχεδόν 124 εκατ. ευρώ) για να καταβάλλονται ποσά σε κατόχους όπλων που αποφασίζουν να τα παραδώσουν στις αρχές. Η αστυνομία αγόρασε 224 πυροβόλα όπλα το Σάββατο από τους νόμιμους κατόχους της· άλλες 22 παρόμοιες εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένο να γίνουν εντός της εβδομάδας.

Με πληθυσμό ο οποίος προσεγγίζει τα 5 εκατομμύρια κατοίκους και 1,5 εκατομμύριο πυροβόλα όπλα, η Νέα Ζηλανδία κατατάσσεται 17η στον κόσμο ως προς τον αριθμό κατόχων τέτοιων όπλων, σύμφωνα με την έρευνα Small Arms Survey.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή