Νέα Ζηλανδία: Οι στριπτιζέζ διαδηλώνουν έξω από τη Βουλή για τα εργασιακά τους δικαιώματα

«Επειδή δεν υπάρχει καμία ρύθμιση σχετικά με το πώς επιτρέπεται στα κλαμπ να συμπεριφέρονται στις εργαζόμενες τους, τις εκμεταλλεύονται μαζικά»
Tim Clayton - Corbis via Getty Images

Μια συνδικαλιστική οργάνωση στρίπερ διαδήλωσε την Πέμπτη έξω από το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδία, διεκδικώντας καλύτερα εργασιακά δικαιώματα και ευρείες μεταρρυθμίσεις στη βιομηχανία ψυχαγωγίας ενηλίκων.

Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «τα δικαιώματα των στρίπερ είναι δικαιώματα εργαζομένων», δεκάδες διαδηλώτριες που αυτοαποκαλούνται “Fired Up Stilettos” (σ.σ ”Ξεσηκωμένα ψηλά τακούνα”) ζήτησαν από τους βουλευτές μεγαλύτερη νομική προστασία.

Η εκπρόσωπος τους, Μάργκο Εμπάργκοτ, που χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας, δήλωσε στο AFP ότι η οργάνωση θέλει αυστηρότερες εγγυήσεις κατά των επιτήδειων εργοδοτών και το δικαίωμα να διαπραγματεύεται συλλογικά για καλύτερες αμοιβές και συνθήκες.

Οι χορεύτριες των στριπτιζάδικων στη Νέα Ζηλανδία απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Θεωρητικά, μπορούν να αποφασίζουν πότε θα χορεύουν και για πόσα χρήματα.

Στην πραγματικότητα, οι ιδιοκτήτες των κλαμπ συχνά υπαγορεύουν τους όρους - αποφασίζουν τα ποσοστά αμοιβής ή επιβάλλοντας πρόστιμα όταν οι χορεύτριες αρρωσταίνουν.

«Επειδή δεν υπάρχει καμία ρύθμιση σχετικά με το πώς επιτρέπεται στα κλαμπ να συμπεριφέρονται στις εργαζόμενες τους, τις εκμεταλλεύονται μαζικά», δήλωσε η 24χρονη.

«Αυτό μας κάνει ευάλωτες. Τους επιτρέπεται να μας χειραγωγούν πιο εύκολα, να μας κακομεταχειρίζονται και να μην μας παίρνουν στα σοβαρά όταν προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα».

Επιπλέον ανέφερε ότι το ποσό που χρεώνουν οι ιδιοκτήτες στις στρίπερς για να χορεύουν στα κλαμπ τους, σε αντάλλαγμα για πράγματα όπως η ασφάλεια, έχει περίπου διπλασιαστεί σε πάνω από το 50% των αποδοχών τους τα τελευταία χρόνια.

«Η εκμετάλλευση γίνεται όλο και χειρότερη», τόνισε.

Η χορεύτρια Βίξεν Τέμπλ η οποία στριφογύριζε γύρω από έναν κινητό στύλο καθώς περνούσαν δίπλα της οι βουλευτές, δήλωσε ότι είναι «ζωτικής σημασίας» η κυβέρνηση να βελτιώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ψυχαγωγία ενηλίκων.

«Ο κλάδος μας αποτελείται από γυναίκες. Είμαστε μονογονεϊκές οικογένειες. Είμαστε άτομα με ειδικές ανάγκες. Είμαστε περιθωριοποιημένοι άνθρωποι και απλά προσπαθούμε να βγάλουμε τα προς το ζην», δήλωσε η 27χρονη, η οποία χρησιμοποιεί επίσης ψευδώνυμο.

«Είναι πραγματικά απογοητευτικό να πρέπει να πολεμάς συνεχώς το στίγμα, πέραν της εκμετάλλευσης από την εργοδοσία».

Η οργάνωση ελπίζει ότι ο αγώνας τους θα οδηγήσει τελικά σε νέα νομοθεσία. Έχει ήδη κάποια υποστήριξη εντός κοινοβουλίου.

«Κανείς εκτός από τους εκμεταλλευτές εργοδότες δεν κερδίζει όταν έχουμε εργαζόμενες που αντιμετωπίζουν πρόστιμα κατά την διακριτική ευχέρεια και επαναλαμβανόμενη κακοποίηση από πελάτες και εργοδότες», δήλωσε στο AFP ο βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, Ricardo Menendez March.

Ο βουλευτής δήλωσε ότι, αν ψηφιστούν, οι νέοι νόμοι θα μπορούν να προστατεύσουν τα δικαιώματα και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών στη Νέα Ζηλανδία, από οδηγούς της Uber μέχρι ηθοποιούς.

«Ο αγώνας που δίνουν οι στρίπερς θα ωφελήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες σε διάφορους τομείς, όχι μόνο αυτές, οπότε στην πραγματικότητα ηγούνται του αγώνα για λογαριασμο όλων των εργαζομένων στη χώρα».

X/The Standard

Πηγή: rfi.fr

Δημοφιλή