ΔΙΕΘΝΕΣ
20/02/2018 07:57 EET

Νέες εντάσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Προειδοποιήσεις από Χεζμπολάχ, ανησυχία του ΓΓ του ΟΗΕ

Ali Hashisho / Reuters

Ο στρατός του Λιβάνου θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δυνητική «ισραηλινή επίθεση» όποιο κι αν είναι το κόστος, διεμήνυσε ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. 

Αφορμή για τις νέες εντάσεις είναι αφενός η απόφαση του Ισραήλ να υψώσει ένα τείχος στα σύνορα των δύο κρατών αλλά κυρίως εξαιτίας της απόφασης της λιβανέζικης κυβέρνησης να αρχίσει τις έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου ή πετρελαίου σε θαλάσσιες περιοχές η κυριαρχία επί των οποίων αμφισβητείται.

«Διαβεβαιώνω ξανά ότι απορρίπτουμε κατηγορηματικά κάθε παραβίαση από τον ισραηλινό εχθρό της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου και του ιερού κι απαραβίαστου δικαιώματός του να εκμεταλλευθεί όλους τους οικονομικούς του πόρους», τόνισε ο στρατηγός Τζόζεφ Αούν και επικεφαλής των λιβανέζικων ένοπλων δυνάμεων, κατά μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε από το επιτελείο στο Twitter τη Δευτέρα. Ο στρατός του Λιβάνου «δεν θα φεισθεί καμιάς διαθέσιμης μεθόδου για να εναντιωθεί σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση, ό,τι κι αν κοστίσει» αυτό, συμπλήρωσε ο στρατηγός.

Γκουτέρες: Η σύρραξη θα ήταν ένα εφιαλτικό σενάριο

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε τη Δευτέρα ότι ανησυχεί για τον κίνδυνο νέας σύρραξης ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και το σιιτικό πολιτικοστρατιωτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου. 

Σύμφωνα με τον ΓΓ το τελευταίο διάστημα καταγράφονται ενδείξεις από μέρους τόσο της ισραηλινής ηγεσίας όσο και της Χεζμπολάχ πως γίνονται προσπάθειες αποτροπής αυτού του κινδύνου, αλλά «ενίοτε μια σπίθα αρκεί για να ξεσπάσει μια σύγκρουση αυτού του είδους».

Η Χεζμπολάχ διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα πλήξει ισραηλινές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις εάν χρειαστεί, εν μέσω μιας διένεξης ανάμεσα στην ισραηλινή και τη λιβανέζικη κυβέρνηση που περιστρέφεται γύρω από υπεράκτια ενεργειακά κοιτάσματα.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τον κίνδυνο κλιμακώσεων που είναι δύσκολο να προβλεφθούν σε όλη την περιοχή», τόνισε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους στη Λισαβόνα, θίγοντας παράλληλα την αντίδραση του Ισραήλ για τη δράση διάφορων παραστρατιωτικών οργανώσεων στο έδαφος της Συρίας, που πλησιάζουν τα σύνορά του.

«Θα ήταν ο χειρότερος εφιάλτης εάν ξεσπούσε άμεση σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ (...). Η καταστροφή στον Λίβανο θα ήταν τεράστια, κατά συνέπεια υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για αυτή την κατάσταση», συμπλήρωσε ο Γκουτέρες.

Το ισχυρό σιιτικό κίνημα συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού του Λιβάνου. Η κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρεί τη Χεζμπολάχ τη μεγαλύτερη απειλή για την ισραηλινή ασφάλεια στα σύνορα.

Η Χεζμπολάχ σχηματίστηκε τη δεκαετία του 1980, ως κίνημα αντίστασης εναντίον της ισραηλινής κατοχής του νότιου Λιβάνου. Η σχέση ανάμεσα στο σιιτικό κίνημα και το Ισραήλ παραμένει πάντα ανοιχτά εχθρική, αλλά δεν έχει ξεσπάσει γενικευμένη αναμέτρηση ανάμεσά τους μετά το 2006, όταν είχαν εμπλακεί σε μια σύρραξη που διήρκεσε έναν μήνα.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post