Ενα εκατομμύριο νεκροί από κορονοϊό σε εννέα μήνες

Τι άφησαν πίσω τους στη διάθεση της επιστήμη.
Φέρετρα νεκρών του κορονοϊού στη Βαρκελώνη, Ισπανία, 2 Απριλίου 2020. (AP Photo/Felipe Dana)
Φέρετρα νεκρών του κορονοϊού στη Βαρκελώνη, Ισπανία, 2 Απριλίου 2020. (AP Photo/Felipe Dana)
ASSOCIATED PRESS

Χρειάστηκαν μόλις 9 μήνες για να χαθούν 1.000.000 ζωές από τον Covid-19, και μάλιστα, ενώ για μήνες ο πλανήτης ολόκληρος βρισκόταν σε lockdown.

Την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ακόμα και για 2 εκατομμύρια επιπλέον νεκρούς στην υφήλιο, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Worldometer, οι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό έσπασαν το φράγμα του ενός εκατομμυρίου ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 33.000.000, εκ των οποίων περίπου 22.500.000 θεωρείται σήμερα ότι έχουν αποθεραπευτεί.

Στην πρώτη θέση με τα περισσότερα παραμένουν με διαφορά οι ΗΠΑ. Στο αμερικανικό έδαφος έχουν χάσει τη ζωή τους 209.236 άνθρωποι.

Στη δεύτερη θέση με τους περισσότερους νεκρούς από κορονοϊό βρίσκεται η Βραζιλία με 141.441, ενώ ακολουθεί στην τρίτη θέση η Ινδία που μετρά 94.971 θύματα. Την πρώτη 5άδα των χωρών με τα περισσότερα θύματα Covid-19 συμπληρώνουν το Μεξικό (76.243 νεκροί) και το Ηνωμένο Βασίλειο (41.988).

Την πρώτη 10άδα των κρατών στο έδαφος των οποίων έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι από κορονοϊό ολοκληρώνουν η Ιταλία στην 6η θέση (35.835 νεκροί), το Περού (32.142 θύματα), η Γαλλία (31.700 νεκροί), η Ισπανία (31.232 θύματα) και το Ιράν (25.589 νεκροί).

Ο ρυθμός αύξησης

Ο ρυθμός αύξησης των νεκρών είναι αυτός που ανησυχεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 28 Ιουνίου, πριν από τρεις δηλαδή μήνες και έξι μήνες μετά την εμφάνιση του ιού, είχε σκοτώσει 500.000 ανθρώπους. Μέσα σε τρεις μήνες ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε. Γι’ αυτό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για ακόμα δύο εκατομμύρια νεκρούς μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.

Το «δώρο»

Όπως σύμφωνα με το Associated Press οι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους από το COVID-19, μας άφησαν ένα «δώρο»: τη γνώμη. Μέσα από τις απεγνωσμένες προσπάθειες των γιατρών για να τους σώσουν, απέκτησαν γνώση για το τι έχει αποτέλεσμα και τι όχι, ώστε εκατομμύρια άλλοι να μπορέσουν να επιβιώσουν. Όπως η περίπτωση του Μινγκ Γιανγκ, 71 ετών, που για τις 74 ημέρες που νοσηλεύτηκε μέχρι να πεθάνει, τον Ιούνιο, οι γιατροί έκαναν διάφορα πειράματα σε φάρμακα. Συμπεριλαμβανομένου ενός αντιιικού φαρμάκου που τελικά έδειξε στην έρευνα ότι μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

«Ότι μας ρώταγαν για να δοκιμάσουν λέγαμε ναι», λέει η κόρη του, Άνι Πίτερσον. «Θα δίναμε τα πάντα για να τον έχουμε ξανά μαζί μας, αλλά αν αυτό που πέρασε εκείνος και εμείς θα βοηθήσει τους μελλοντικούς ασθενείς, δεν πειράζει».

Παρά την αυξητική τάση των νεκρών, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ασθενείς επωφελούνται ήδη από αυτή τη γνώση. Αν και αναμένονται περισσότεροι θάνατοι αυτό το φθινόπωρο λόγω της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων στις ΗΠΑ και αλλού, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι τα ποσοστά θανάτου μειώνονται και ότι οι άνθρωποι που κολλάνε τον ιό, τώρα έχουν καλύτερη πορεία από εκείνους τους πρώτους μήνες του πανδημία. Αρκετά φάρμακα έχουν αποδειχθεί χρήσιμα και οι γιατροί γνωρίζουν περισσότερα για το πώς να φροντίζουν τους πιο άρρωστους ασθενείς στα νοσοκομεία, λέει ο Δρ Φράνσις Κόλινς, διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, στο Associated Press.

Δημοφιλή