ΔΙΕΘΝΕΣ
26/04/2019 11:41 EEST

Νεκρός ο αρχηγός των δραστών των επιθέσεων στη Σρι Λάνκα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας

Ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας για 70 άτομα που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος.

BBC News Tamil

Ο φερόμενος αρχηγός των τρομοκρατών που πραγματοποίησαν τις πολύνεκρες επιθέσεις της Κυριακής στη Σρι Λάνκα σκοτώθηκε κατά τη διάρκειά τους, ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας, Μαϊθριπάλα Σιρισένα.

Σύμφωνα με το BBC, ο Σιρισένα είπε πως ο Ζαχράν Χασίμ, ένας εξτρεμιστής κληρικός, σκοτώθηκε στο ξενοδοχείο Shangri-La στην πρωτεύουσα, Κολόμπο. Όπως πρόσθεσε, ο Χασίμ ηγήθηκε της επίθεσης στο ξενοδοχείο, συνοδευόμενος από ένα βομβιστή αυτοκτονίας γνωστό ως «Ιλχάμ».

Τουλάχιστον 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, που είχαν ως στόχους εκκλησίες και ξενοδοχεία στο Κολόμπο. Ο Σιρισένα είπε επίσης ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας εκτιμούν ότι 130 ύποπτοι για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) βρίσκονται στη χώρα και ότι η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για 70.

Ο πρόεδρος δεν διευκρίνισε ποιος ήταν ο ρόλος που είχε ο Χασίμ στην επίθεση στο ξενοδοχείο- μια από τις έξι επιθέσεις με στόχο τη χριστιανική κοινότητα της χώρας. Οι αρχές της Σρι Λάνκα αποδίδουν την ευθύνη σε μια τοπική ισλαμιστική οργάνωση, την «Ταουχίντ Τζαμάθ» (NTJ).

O Ζαχράν Χασίμ, ένας προηγουμένως σχετικά άγνωστος εξτρεμιστής, είχε γίνει τοπικά γνωστός πριν μερικά χρόνια, επειδή ανέβασε βίντεο στο YouTube όπου καλούσε σε βίαιες επιθέσεις κατά μη μουσουλμάνων. Τις ημέρες μετά τις επιθέσεις, εμφανίστηκε σε βίντεο που κυκλοφόρησε το ISIS, όπου επτά άνδρες- θεωρείται πως ήταν κάποιοι εκ των βομβιστών αυτοκτονίας- δήλωναν πίστη στην οργάνωση. Ο Χασίμ ήταν ο μόνος που έδειξε το πρόσωπό του.

 

 

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο Χασίμ είχε άμεση επαφή με το ISIS, ή αν είχε δηλώσει απλά πίστη με την οργάνωση, που έχει ισχυριστεί πως ήταν πίσω από τις επιθέσεις.

Ο ίδιος καταγόταν από την πόλη Κατανκούντι. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η αδελφή του είχε εκφράσει στο BBC τη φρίκη της για αυτά που έκανε ο αδελφός της.

«Ακόμα και αν είναι ο αδελφός μου, δεν μπορώ να το αποδεχτώ αυτό. Δεν με νοιάζει πια καθόλου ο ίδιος» είπε, προσθέτοντας ότι είχαν επαφές μέχρι πριν δύο χρόνια, και αργότερα τον έχασε.

Επίσης, ο πρόεδρος Σιρισένα δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η αστυνομία εξακολουθεί να καταδιώκει αριθμό υπόπτων ως μελών του ISIS, αλλά είναι ασαφές εάν άλλοι που θεωρείται ότι συνδέονταν με τις επιθέσεις είχαν τεθεί υπό κράτηση ή είχαν εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής της αστυνομίας της Σρι Λάνκα, Πουτζίθ Τζαγιασουντάρα, παραιτήθηκε εξαιτίας των επιθέσεων. Η παραίτησή του λαμβάνει χώρα μετά την παραίτηση του Χεμασίρι Φερνάντο, κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Άμυνας της χώρας.