Νήμα στα δόντια: Πριν ή μετά το βούρτσισμα

Μια απάντηση που δεν την περιμέναμε.
Beautiful smile
Eva-Katalin via Getty Images
Beautiful smile

Οταν νομίζουμε ότι έχουμε κατακτήσει την τέχνη της καθημερινής ζωής, συνειδητοποιούμε ότι έχεις κάνει ένα ουσιαστικό λάθος.

Πρώτα μάθαμε ότι δεν πρέπει να βράζουμε τα ζυμαρικά μας σε οποιαδήποτε ποσότητα νερού ― αντίθετα, υποτίθεται ότι πρέπει να διατηρούμε το νερό στο ελάχιστο δυνατό για έναν πιο αμυλώδη γαλακτωματοποιητή σάλτσας.

Και τώρα, αποδεικνύεται ότι το πότε κάνουμε οδοντικό νήμα στα δόντια μας έχει σημασία...

Πιθανότατα γνωρίζουμε ότι το να κάνουμε οδοντικό νήμα είναι κάτι πολύ καλό για τα δόντια μας. Αλλά μπορεί να μην γνωρίζουμε το ότι, σύμφωνα πάντα με το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας) «είναι καλύτερο να κάνουμε οδοντικό νήμα πριν παρά μετά το βούρτσισμα των δοντιών μας».

Γιατί;

Ο σκοπός του οδοντικού νήματος, σε αντίθεση με το βούρτσισμα, είναι να αφαιρέσει τα σωματίδια τροφής και την πλάκα στα δόντια μας που οι τρίχες απλά δεν μπορούν να φτάσουν. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της τερηδόνας και διατηρεί την αναπνοή μας φρέσκια.

Όμως, όπως συμβουλεύει η Healthline, αποδεικνύεται ότι μερικές φορές τα σωματίδια δεν αφαιρούνται πλήρως από τα δόντια μας μόνο με οδοντικό νήμα. «Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα και μετά βουρτσίζουμε, η δράση του βουρτσίσματος αφαιρεί αυτά τα απελευθερωμένα σωματίδια από το στόμα. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει λιγότερη οδοντική πλάκα στο στόμα μας και θα έχουμε μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουμε νόσο των ούλων», όπως αναφέρεται.

Επιπλέον, σύμφωνα με μια ομολογουμένως μικρή μελέτη του 2018, είναι πολύ πιο εύκολο για το φθόριο στην οδοντόκρεμά μας να κάνει τη δουλειά του προστατεύοντας τα δόντια μας, εάν λειτουργεί με βούρτσισμα μετά το νήμα (και χωρίς σωματίδια).

Τραγικό, αλλά αληθινό.

Ξέρω! Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι εδώ – το νήμα μετά το βούρτσισμα είναι πολύ καλύτερο από το να μην το χρησιμοποιούμε ποτέ.

Αν αναζητάμε τον καλύτερο τρόπο για να επιτύχουμε την τελειότητα κάνοντας νήμα στα δόντια μας, το NHS συνιστά να ακολουθήσετε τα ακόλουθα βήματα:

Ας πάρουμε νήμα ή οδοντική ταινία 30 έως 45 εκατοστά νήμα

Ας το πιάσουμε ώστε να έχουμε 3 ή 4 εκατοστά νήμα τεντωμένο ανάμεσα στα χέρια μας.

Ας περάσουμε το νήμα ή την οδοντιατρική ταινία ανάμεσα στα δόντια και στην περιοχή μεταξύ των δοντιών και των ούλων σας, όσο πιο πολύ γίνεται.

Ας χρησιμοποιήσουμε το οδοντικό νήμα με 8 έως 10 κινήσεις πάνω και κάτω ανάμεσα σε κάθε δόντι, για να απομακρύνουμε τα τρόφιμα και την πλάκα.

(Κι όπως είπαμε), απλά ας προσπαθήσουμε να το κάνετε πριν βουρτσίσουμε, όπως συνιστούν οι ειδικοί.