Η λάθος τοποθέτηση της οδοντόβουρτσας στο μπάνιο μας ενέχει σοβαρούς κινδύνους

Kαι τρία χρυσά tip για να κρατήσουμε την οδοντόβουρτσά μας μακριά από τα μικρόβια.
Kinga Krzeminska via Getty Images

Μελέτες αποδεικνύουν ότι η αποθήκευση της οδοντόβουρτσάς μας σε λάθος σημεία μέσα στο μπάνιο, απειλεί να μας εκθέσει σε ένα σωρό κινδύνους. Η Πάγιαλ Μπαλά, οδοντίατρος και κλινική διευθύντρια της Quest Dental προειδοποιεί:

«Η αποθήκευση της οδοντόβουρτσάς μας στο μπάνιο ενδέχεται να μας φέρει αντιμέτωπους με σοβαρούς κινδύνους. Ο βαθμός επικινδυνότητας ποικίλλει ανάλογα με το κάθε σπίτι και τις συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει μέσα στο μπάνιο».

Από τι κινδυνεύουμε

Από τα Βακτήρια που ταξιδεύουν μέσω του αέρα

Όταν ξεπλένουμε την τουαλέτα με το καπάκι ανοιχτό, μικροσκοπικά σταγονίδια νερού που περιέχουν βακτήρια μεταφέρονται μέσω του αέρα και κάθονται σε κοντινές επιφάνειες και αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένης της οδοντόβουρτσας μας.

Από την υγρασία

Στα υγρά περιβάλλοντα, τα βακτήρια και η μούχλα τείνουν να ευδοκιμούν, προκαλώντας την πιθανότητα ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού των βακτηρίων στην οδοντόβουρτσά μας.

Από τον συγκάτοικο

Εάν ζούμε σε ένα σπίτι με έναν ή και παραπάνω συγκατοίκους, αυτόματα η πιθανότητα μόλυνσης εκτοξεύεται. Με άλλα λόγια, όσο πιο πολλά άτομα χρησιμοποιούν ένα μπάνιο, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος. Γιατί; Γιατί πέρα απ′ το ότι δεν ξέρουμε τι μπορεί να κάνει ο καθένας μέσα στο μπάνιο, αν όλοι αφήνουμε την οδοντόβουρτσά μας στο ίδιο ποτήρι, τι πιο εύκολο από το να προκύψει κάποιο μπέρδεμα ή κάποια «ανταλλαγή» άθελά μας;

Πώς θα διατηρήσουμε την οδοντόβουρτσά μας καθαρή

Ξεπλένουμε με προσοχή πριν τη χρήση

Προτού βάλουμε την οδοντόβουρτσα στο στόμα μας την ξεπλένουμε καλά κάτω απ′ τη βρύση. Αυτό ελαχιστοποιεί τους πιθανούς κινδύνους και εξολοθρεύει τους ρύπους που έχουν κάνει φωλιά στην οδοντόβουρτσά μας.

Την αποθηκεύουμε όρθια θέση χωριστά από τις άλλες οδοντόβουρτσες

Έτσι τη βοηθάμε να στεγνώσει και αποφεύγουμε τη μόλυνση από την επαφή της δικής μας με άλλες οδοντόβουρτσες.

Την αντικαθιστούμε κάθε λίγους μήνες

Οι οδοντόβουρτσες πρέπει να αντικαθίστανται κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες ή νωρίτερα εάν οι τρίχες ξεφτίσουν.

Κλείνουμε το καπάκι της τουαλέτας