ΔΙΕΘΝΕΣ
19/12/2019 12:26 EET

Νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία έρχεται στην Τουρκία, είπε ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε «πυρά» κατά μουσουλμανικών χωρών που δεν στηρίζουν τα σχέδιά του.

ASSOCIATED PRESS

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη πως 50.000 άτομα μεταναστεύουν από την Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας προς την Τουρκία, και εξαπέλυσε «πυρά» κατά μουσουλμανικών χωρών επειδή δεν υποστηρίζουν τα σχέδιά του για τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλες περιοχές της βόρειας Συρίας.

Μιλώντας στη Μαλαισία, ο Ερντογάν είπε πως τις διεθνείς δυνάμεις τις ενδιαφέρει περισσότερο η αποστολή όπλων στη Συρία από το να στηρίξουν τα τουρκικά σχέδια για τη δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» όπου η Άγκυρα σχεδιάζει να εγκαταστήσει εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες μετά την εκκαθάριση της περιοχής από τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως το 94% αυτών που σκοτώνονται σε συγκρούσεις ανά τον κόσμο είναι μουσουλμάνοι, αλλά αυτό μπορεί να αποτραπεί μέσω συνεργασίας και σωστής ηγεσίας.

«Ένα στα τρία όπλα που πωλούνται παγκοσμίως αποστέλλεται στη Μέση Ανατολή» είπε, προσθέτοντας πως, ενώ οι μουσουλμάνοι συνεχίζουν να αλληλοσκοτώνονται για ασήμαντες διαφορές, οι έμποροι όπλων στη Δύση γίνονται πιο πλούσιοι, επειδή οι μουσουλμάνοι ξοδεύουν τα χρήματά τους σε όπλα αντί για μόρφωση, υγεία, έρευνα και ανάπτυξη.

Όσον αφορά στους πρόσφυγες, ο Ερντογάν είπε πως «ήδη έχουμε 4 εκατομμύρια και τώρα άλλοι 50.000 έρχονται στην Τουρκία».

(με πληροφορίες από Reuters, Daily Sabah)