ΔΙΕΘΝΕΣ
20/02/2018 12:31 EET

Νέος εκλογικός χάρτης για το Κογκρέσο αναμένεται να επηρεάσει την ισορροπία στην Βουλή των Αντιπροσώπων

Leah Millis / Reuters

Το Ανώτατο Δικαστήριο στην Πενσιλβάνια κατάρτισε ένα νέο εκλογικό χάρτη για το Κογκρέσο στην πολιτεία, ενώ εκτιμάται ότι η εξέλιξη αυτή, θα επηρεάσει σημαντικά την μελλοντική ισορροπία δυνάμεων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, μεταδίδει το ABC News.

Το δικαστήριο προχώρησε στην κατάρτιση του χάρτη, μετά την αποτυχία του Δημοκρατικού κυβερνήτη Τομ Γουλφ και του τοπικού κοινοβουλίου της πολιτείας που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, να καταθέσουν έναν δικό τους χάρτη, που θα ικανοποιούσε τις απαιτήσεις των δύο πλευρών. Η σχετική κοινοβουλευτική προθεσμία κατάθεσης έληξε την Πέμπτη το βράδυ.

Τόσο ο κυβερνήτης, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι, παρουσίασαν μία σειρά από χάρτες στο ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας, το οποίο διέταξε την επαναχάραξη των εκλογικών ορίων του χάρτη του Κογκρέσου για την Πενσιλβανία, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Ωστόσο, ο Γουλφ άσκησε βέτο κατά ενός χάρτη που παρουσίασαν οι Ρεπουμπλικάνοι στην τοπική βουλή την προηγούμενη Τρίτη. Έτσι, έγινε ξεκάθαρο ότι οι δύο πηγές ήταν αδύνατο να καταλήξουν σε συμφωνία εντός του χρονικού περιθωρίου της 16ης Φεβρουαρίου, που τους είχε δοθεί.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Πενσιλβανία άσκησαν κριτική στον Γουλφ για την απόρριψη της πρότασής τους, υποστηρίζοντας ότι η πρότασή του “δρομολογεί μία παράλογη προσέγγιση στην άσκηση της τοπικής διακυβέρνησης.”

Ο Γουλφ από την πλευρά του, κατέθεσε την δική του πρόταση την προηγούμενη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι “ενσωμάτωνε συνδυασμένα στοιχεία που είχαν κατατεθεί και ήταν στατιστικά πιο δίκαιος, από το σχέδιο που κατέθεσαν οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων.”

“Από την αρχή, ξεκαθάρισα ότι ήθελα έναν χάρτη που θα ήταν δίκαιος και θ’ απομάκρυνε το πλαίσιο, το οποίο αναγκάστηκαν ν’ αποδεχτούν οι κάτοικοι της πολιτείας από τις εκλογές του 2012 και μετά. Ο χάρτης που κατέθεσα είχε στοιχεία από τα σχέδια που κατέθεσαν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, ενώ παράλληλα καλύπτει τις προϋποθέσεις που έθεσε το δικαστήριο, προκειμένου ο χάρτης να είναι δίκαιος για τους κατοίκους της πολιτείας,” ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του, ο κυβερνήτης Γουλφ, την Πέμπτη.

Οι Ρεπουμπλικάνοι σήμερα ελέγχουν 12 από τις 18 εκλογικές περιφέρειες του Κογκρέσου που έχει η Πενσιλβανία, ενώ οι Δημοκρατικοί ελέγχουν μόλις πέντε. Μία έδρα είναι κενή την παρούσα περίοδο, ενώ θα αναπληρωθεί με τις έκτακτες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 13 Μαρτίου. Η έδρα ανήκε στον Ρεπουμπλικάνο Τιμ Μέρφι, που παραιτήθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά το σεξουαλικό σκάνδαλο που ξέσπασε σε βάρος του, το 2017.

Ο νέος εκλογικός χάρτης του Κογκρέσου για την Πενσιλβανία αναμένεται ν’ ανακοινωθεί εντός των επόμενων ωρών από το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας, ενώ θα επιτρέπει στους Δημοκρατικούς να ελέγξουν 2 με 3 έδρες στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2018.

“Στην περίπτωση που εκλογικός χάρτης του Κογκρέσου για την Πενσιλβανία αλλάξει, τότε, μου είναι δύσκολο να φανταστώ πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους, την Βουλή των Αντιπροσώπων. Έτσι, είναι λογική η απόγνωση τους, την οποία και βλέπουμε, “ δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάικλ Λι, ειδικός σε θέματα εκλογών και δικαιοσύνης στο κέντρο (Brennan Center for Justice).

Οι εκλογικές περιφέρειες γύρω από την πόλη της Φιλαδέλφειας έχουν ουσιαστικά επανασχεδιαστεί, σε σχέση με τον προηγούμενο χάρτη και η εξέλιξη αυτή, μπορεί να επηρεάσει τις έδρες που ελέγχουν σήμερα οι Ρεπουμπλικάνοι Πατ Μίχαν και Ράιαν Κοστέλο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost