Νέος κυκλώνας χτύπησε τη Μοζαμβίκη

Λίγο καιρό μετά τον «Ιντάι», ο «Κένεθ» απειλεί περιοχές της ανατολικής Αφρικής.
NASA NASA / Reuters

Ο κυκλώνας «Κένεθ» έπληξε τη Μ. Πέμπτη τη βόρεια Μοζαμβίκη, με ανέμους ταχύτητας μέχρι και 280 χλμ/ ώρα, αφού προηγουμένως είχε προκαλέσει τρεις θανάτους στις Κομόρες το βράδυ.

Η Μοζαμβίκη προσπαθεί ακόμα να επουλώσει τις πληγές της από έναν άλλον ισχυρό τροπικό κυκλώνα που είχε χτυπήσει νοτιότερα τον προηγούμενο μήνα, ισοπεδώνοντας το λιμάνι της Μπέιρα και σκοτώνοντας πάνω από 1.000 ανθρώπους σε περιοχές της νοτιοανατολικής Αφρικής.

Κέντρο παρατήρησης κυκλώνων στο γαλλικό νησί La Reunion ανέφερε πως ο «Κένεθ» έφτασε στις ακτές κατά τις 17.30 (ώρα Ελλάδας) βόρεια της πόλης Πέμπα, και αναμενόταν αποδυνάμωσή του καθώς μετακινείται προς τα ενδότερα.

Η θύελλα προκάλεσε ισχυρές καταιγίδες σε κάποιες περιοχές, και υπάρχουν φόβοι πως οι βροχές θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκτεταμένες πλημμύρες.

«Ο “Κένεθ” παραμένει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σύστημα, το οποίο επί της παρούσης επηρεάζει περιοχές βόρεια της Πέμπα» αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος του Εθνικού Ινστιτούτου Αντιμετώπισης Καταστροφών της Μοζαμβίκης ανέφερε πως η κυβέρνηση είχε απομακρύνει 30.000 άτομα από περιοχές που θεωρείται πως είναι πιθανό να πληγούν από τον κυκλώνα.

Αξιωματούχοι της Μοζαμβίκης είπαν τη Μ. Τετάρτη πως πάνω από 680.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από τη νέα θύελλα. Υπάρχουν επίσης φόβοι πως πέντε ποτάμια μπορεί να υπερχειλίσουν, προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες.

Ο κυκλώνας «Κένεθ» αναμένεται να παραμείνει πάνω από τη Μοζαμβίκη, προκαλώντας βροχές, μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας. Στη γειτονική Ζιμπάμπουε, όπου εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν εξαιτίας των βροχοπτώσεων από τον κυκλώνα Ιντάι, η πολιτική προστασία έστειλε προειδοποίησε πως κάποιες περιοχές κοντά στα ανατολικά σύνορα με τη Μοζαμβίκη ίσως επηρεαστούν.

Δημοφιλή