Νίκη στις εκλογές για τα κόμματα της ανεξαρτησίας στη Σκωτία και μήνυμα Στέρτζον σε Τζόνσον

″Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον Τζόνσον να μπλοκάρει το δικαίωμα του λαού να επιλέξει το δικό του μέλλον”
Jeff J Mitchell via Getty Images

Τα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών στις τοπικές εκλογές για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου της Σκωτίας, γεγονός που τους δίνει μια πλατφόρμα να ασκήσουν πίεση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την έξοδο από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα αποτελέσματα σήμερα έδειξαν ότι το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας και οι Πράσινοι της Σκωτίας έχουν κερδίσει 64 από τις 87 έδρες που έχουν δηλωθεί μέχρι τώρα για το κοινοβούλιο των 129 εδρών.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής του κόμματος ανεξαρτησίας SNP Νίκολα Στέρτζον προειδοποίησε σήμερα τον Μπόρις Τζόνσον να μην αρνηθεί να επιτρέψει ένα δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση μετά την αναμενόμενη παρουσία μιας πλειοψηφίας βουλευτών που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας στο κοινοβούλιο της Σκωτίας.

″Δεν υπάρχει απλά καμία δημοκρατική δικαιολογία για τον Μπόρις Τζόνσον, ή για οποιονδήποτε άλλο, να επιδιώξει να μπλοκάρει το δικαίωμα του σκωτσέζικου λαού να επιλέξει το δικό του μέλλον”, δήλωσε η Νίκολα Στέρτζον.

Η αντίδραση Τζόνσον

Ο δε Μπόρις Τζόνσον συνεχάρη την Στέρτζον για τη νίκη της στις τοπικές εκλογές και την προσκάλεσε σε μια συνάντηση με τη βρετανική κυβέρνηση για να συζητήσουν «κοινές προκλήσεις» όπως η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

«Πιστεύω με πάθος ότι τα συμφέροντα των ανθρώπων σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, και ιδίως στη Σκωτία, εξυπηρετούνται καλύτερα όταν συνεργαζόμαστε», τόνισε σε επιστολή του ο Βρετανός πρωθυπουργός στην αρχηγό της κυβέρνησης της Σκωτίας.

Ωστόσο, οι συζητήσεις κινδυνεύουν να μετατραπούν σε μπρα-ντε-φερ, καθώς η Στέρτζον, βασιζόμενη στην νίκη του κόμματος της - κερδίζοντας 64 από τις 129 έδρες του κοινοβουλίου της Σκωτίας -μπορεί να απαιτήσει την διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας. Ο βρετανός πρωθυπουργός όμως έχει την τελευταία λέξη να το εγκρίνει.

Ο Τζόνσον έστειλε επίσης επιστολή στον Μαρκ Ντρέικφορντ, επικεφαλής της κυβέρνησης της Ουαλίας, του οποίου το Εργατικό Κόμμα αναδείχθηκε νικηφόρο στις τοπικές εκλογές κερδίζοντας τις 30 από τις 60 έδρες στο τοπικό κοινοβούλιο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει «να δείξει το ίδιο πνεύμα ενότητας και συνεργασίας που σηματοδότησε τον αγώνα μας ενάντια στην πανδημία», η οποία έχει σκοτώσει πάνω από 127.000 ανθρώπους στη χώρα, που προετοιμάζεται τώρα για την ανάκαμψη στην μετά Covid εποχή.

Από την πλευρά του, ο Ντρέικφορντ κάλεσε τον πρωθυπουργό να «αναθερμάνει τις σχέσεις» με τα έθνη συνιστώσες του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή την οποία ο πρωθυπουργός πρέπει να εκμεταλλευτεί για να αναθερμάνει τις σχέσεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ουαλίας στο ουαλικό πρακτορείο ειδήσεων PA, καλώντας τον Τζόνσον να σεβαστεί την κυριαρχία των διαφόρων εθνών.

Πηγή: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή