ΔΙΕΘΝΕΣ
02/10/2019 05:51 EEST

Νούτρια, το τρωκτικό που απειλεί δεκάδες επαγγελματίες στην Καλιφόρνια

Ζυγίζει περίπου 9 κιλά και πολλαπλασιάζεται με ταχείς ρυθμούς.

ASSOCIATED PRESS

Αντιμέτωποι με μια νέα πρωτόγνωρη απειλή είναι οι κάτοικοι της Καλιφόρνια. Ο λόγος για τα τρωκτικά νούτρια, τα οποία θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με μεγάλους αρουραίους, διαφέρουν όμως σημαντικά.

Ο Ντέιβιντ Πασαντόρι, καλλιεργητής αμυγδάλου και καρυδιού στην κεντρική Καλιφόρνια δήλωσε πως πρόκειται για ένα πολύ άσχημο πλάσμα το οποίο μάλιστα πολλαπλασιάζεται με ταχείς ρυθμούς.

Ήδη έχει σημάνει συναγερμός στην ευρύτερη περιοχή. Τα νούτρια ζυγίζουν περίπου 9 κιλά το καθένα ενώ καθημερινά τρώνε ποσότητα φαγητού ίση με το 1/4 του βάρους τους.

ASSOCIATED PRESS

Τα εν λόγω ζώα είναι ικανά να καταστρέψουν ολόκληρους υγροβιότοπους σπάνιων και απειλούμενων ειδών, να προκαλέσουν ζημιά στο έδαφος, στις καλλιέργειες και να μεταφέρουν παθογόνα μικρόβια που με τη σειρά τους θα απειλήσουν τα ζώα.

Γενικά θεωρούνται κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, ενώ με τα δόντια τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστιες βλάβες και στην υδροδότηση ολόκληρης της Καλιφόρνια, ειδικά αν εισέλθουν στο Δέλτα του ποταμού Sacramento-San Joaquin, που είναι και ο παλμός ολόκληρης της υποδομής για το νερό στην Καλιφόρνια.

ASSOCIATED PRESS

Σύμφωνα με τον Πέτρο Τίρα, εκπρόσωπο του Υπουργείου Αλιείας και Άγριας Ζωής του κράτους, το δίκτυο εκτείνεται σε περισσότερα από 1.000 μίλια καναλιών και λόφων που προστατεύουν την περιοχή από τις πλημμύρες, ενώ παράλληλα τροφοδοτούν με πόσιμο νερό εκατομμύρια πολίτες της Καλιφόρνια και τις γεωργικές εκτάσεις.

Tα πλάσματα έχουν χωροκατακτητικό χαρακτήρα ενώ αρχικά εμφανίστηκαν στη Λατινική Αμερική. Στη συνέχεια έφτασαν στη βόρεια πλευρά της ηπείρου ενώ στα τέλη του 19ου αιώνα οι έμποροι εκμεταλλεύτηκαν το δέρμα τους για την δημιουργία γουναρικών.

ASSOCIATED PRESS

Από τη δεκαετία του 1970 θεωρούνταν πως οι νούτρια είχαν εξαφανιστεί μέχρι το 2017 όταν ένα από τα τρωκτικά εμφανίστηκε και πάλι.

Τώρα τα περισσότερα έχουν παγιδευτεί και θανατωθεί με ειδικά δηλητήρια. Οι αγρότες, οι γεωργοί και οι βιολόγοι στην κεντρική κοιλάδα που πλήττεται, μια αγροτική περιοχή 210 μίλια βόρεια του Σακραμέντο, βρίσκονται σε εγρήγορση.

«Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε όλα τα τρωκτικά πριν είναι πολύ αργά», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας τους.

ASSOCIATED PRESS

Να σημειωθεί στο μεταξύ πως η κεντρική κοιλάδα της Καλιφόρνια έχει τη φήμη της πιο παραγωγικής γεωργικής περιοχής των ΗΠΑ. Εκεί παράγονται περισσότερα από τα μισά φρούτα και λαχανικά του κράτους, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων των βερίκοκων, των σταφυλιών, των καρότων, των σπαραγγιών και των καρπών με κέλυφος.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

 

(Με πληροφορίες από Associated Press)