Στα πρόθυρα της κατάρρευσης παγετώνας στο Λευκό Όρος των Άλπεων

Έκλεισαν δρόμοι και εκκενώθηκαν ορεινά καταφύγια.
Aaron Foster via Getty Images

Οι ιταλικές αρχές έκλεισαν δρόμους και εκκένωσαν ορεινά καταφύγια, μετά από προειδοποιήσεις από ειδικούς ότι τμήμα ενός παγετώνα στο Λευκό Όρος (Mont Blanc) ενδεχομένως να καταρρεύσει.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, υπάρχει κίνδυνος περίπου 250.000 κυβικά μέτρα πάγου να αποσπαστούν από τον παγετώνα Πλανπινσιέ στην κορυφή Grandes Jorasses, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ο δήμαρχος της κοντινής πόλης Κουρμαγιέ είπε πως η αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως αλλάζει το βουνό.

Το Λευκό Όρος έχει 11 κορυφές άνω των 4.000 μέτρων στη Γαλλία και την Ιταλία και προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Την Τρίτη ο δήμαρχος του Κουρμαγιέ, Στέφανο Μισερότσι, υπέγραψε διαταγή για το κλείσιμο των δρόμων στο Βαλ Φερέτ, στην ιταλική πλευρά του Λευκού Όρους, αφού ειδικοί προειδοποίησαν ότι ένα τμήμα του παγετώνα καταρρέει σε ταχύτητες 50-60 εκατοστών ημερησίως. Όπως είπε, δεν υπάρχει απειλή για κατοικημένες περιοχές ή τουριστικές εγκαταστάσεις, αλλά ορεινά καταφύγια στην περιοχή Ροσφόρ εκκενώνονταν προληπτικά.

«Αυτά τα φαινόμενα για άλλη μια φορά δείχνουν πως το βουνό περνάει μια περίοδο μεγάλης αλλαγής λόγω κλιματικών παραγόντων και, ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα ευάλωτο» δήλωσε ο Μισερότσι σε ιταλικά ΜΜΕ.

Ειδικοί της τοπικής κυβέρνησης της Valle d’Aosta και της Fondazione Montagna Sicura λένε πως είναι αδύνατον να προβλεφθεί με ακρίβεια πότε θα μπορούσε να καταρρεύσει η μάζα του πάγου.

Ο παγετώνας Πλανπινισιέ είναι υπό στενή παρακολούθηση από το 2013, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να εξακριβωθεί η ταχύτητα με την οποία λιώνει ο πάγος. Ωστόσο, οι αρχές προειδοποιούν πως δεν υπάρχει «σύστημα συναγερμού».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα