ΔΙΕΘΝΕΣ
14/02/2019 17:10 EET

Νορβηγικές καταγγελίες για ρωσική εικονική αεροπορική επίθεση κατά σταθμού ραντάρ

Δηλώσεις του επικεφαλής της νορβηγικής υπηρεσίας πληροφοριών.

ASSOCIATED PRESS

Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν εικονική επίθεση εναντίον ενός νορβηγικού σταθμού ραντάρ έναν χρόνο πριν, δήλωσε ο υποστράτηγος Μόρτεν Χάγκα Λούντε, διευθυντής της νορβηγικής υπηρεσίας πληροφοριών, στο πλαίσιο της ετήσιας ομιλίας του στην Ένωση Στρατιωτικών του Όσλο (Oslo Militære Samfund), η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το The Barents Observer, ο Χάγκα Λούντε είχε παρουσιάσει νωρίτερα το Focus 2019- την αναφορά της υπηρεσίας ως προς τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα.

«Η ρητορική της Ρωσίας εναντίον της Νορβηγίας έχει γίνει πιο σκληρή» είπε σχετικά, προσθέτοντας επίσης ότι η ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή υποδεικνύει δυσαρέσκεια με τη Νορβηγία- και εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης θα βελτιωθούν το 2019.

 

 

Ο υποστράτηγος έδειξε επίσης σε έναν χάρτη πώς ένα σμήνος 11 βομβαρδιστικών Su-24 (ΝΑΤΟϊκός προσδιορισμός Fencer), στο πλαίσιο περιστατικού στις 14 Φεβρουαρίου 2018, απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Μοντσεγκόρσκ στη χερσόνησο Κόλα, πέταξαν πάνω από τη Θάλασσα του Μπάρεντς και πραγματοποίησαν απότομη στροφή, κατευθυνόμενα προς το Βάρντο – την πιο βορειοανατολική πόλη της Νορβηγίας- σε σχηματισμό επίθεσης.

«Το σενάριο ήταν πολύ παρόμοιο με αυτό που συνέβη στις 24 Μαρτίου 2017 (σε άλλο παρεμφερές περιστατικό), αλλά αυτή τη φορά με περισσότερα αεροσκάφη στον σχηματισμό, είπε ο Μόρτεν Χάγκα Λούντε, όπως ανέφερε και ο νορβηγικός σταθμός TV2.

Το Βάρντο είναι μια μικρή πόλη αλιέων, ωστόσο βρίσκεται κοντά στην χερσόνησο Κόλα, όπου βρίσκονται πολλές ρωσικές στρατιωτικές βάσεις- οπότε και φιλοξενεί σταθμό ραντάρ, ο οποίος εδώ και δεκαετίες αποτελεί λόγο τριβών μεταξύ Μόσχας και Όσλο. Επίσημα, ο σταθμός έχει σκοπό την παρατήρηση αντικειμένων στο Διάστημα, μα θεωρείται επίσης πως είναι σε θέση να ανιχνεύει και αναγνωρίζει ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Σύμφωνα με το Barents Observer, τα ραντάρ χειρίζεται η νορβηγική υπηρεσία πληροφοριών.

Τα ρωσικά αεροσκάφη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, άλλαξαν πορεία λίγο πριν εισέλθουν στον νορβηγικό εναέριο χώρο.