Νοσοκομεία των ΗΠΑ επιτρέπουν σε προσωπικό που έχει μολυνθεί από COVID-19 να παραμείνει στη δουλειά

Λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού στα νοσοκομεία και τον συντριπτικό φόρτο των υποθέσεων που προκαλεί η Ομικρον.
Noam Galai via Getty Images

Ολοένα και περισσότερα νοσοκομεία στις ΗΠΑ επιτρέπουν σε νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό να παραμείνουν στην εργασία τους εάν έχουν ήπια συμπτώματα ή καθόλου.

Η επίμαχη κίνηση γίνεται λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού στα νοσοκομεία και τον συντριπτικό φόρτο των κρουσμάτων που προκαλεί η παραλλαγή Ομικρον.

Οι υγειονομικές αρχές της Καλιφόρνια ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ότι τα μέλη του νοσοκομειακού προσωπικού που είναι θετικά αλλά χωρίς συμπτώματα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικλα. Ορισμένα νοσοκομεία στο Ρόουντ Άιλαντ και στην Αριζόνα έχουν επίσης πει στους υπαλλήλους ότι μπορούν να παραμείνουν στη δουλειά εάν δεν έχουν συμπτώματα ή απλώς εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα.

Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Ομικρον έχει εκτινάξει τα νέα κρούσματα COVID-19 σε πάνω από 700.000 την ημέρα στις ΗΠΑ κατά μέσο όρο, εξαλείφοντας το ρεκόρ που σημειώθηκε πριν από ένα χρόνο. Ο αριθμός των Αμερικανών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με τον ιό ανέρχεται σε περίπου 108.000, λίγο λιγότερο από το ανώτατο όριο των 124.000 τον περασμένο Ιανουάριο.

Πολλά νοσοκομεία όχι μόνο έχουν κατακλυστεί από κρούσματα, αλλά και αντιμετωπίζουν έλλειψη προσωπικού καθώς πολλοί εργαζόμενοι έχουν τεθεί εκτός λόγω COVID-19.

Ταυτόχρονα, η Ομικρον φαίνεται να προκαλεί ηπιότερη ασθένεια από την παραλλαγή Δέλτα.

Τον περασμένο μήνα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δήλωσαν ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από επτά ημέρες με αρνητικό τεστ, αλλά και ότι ο χρόνος απομόνωσής τους μπορεί να μειωθεί περαιτέρω εάν υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού.

Η Γαλλία, εξάλλου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι επιτρέπει στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με ήπια ή καθόλου συμπτώματα να συνεχίσουν να θεραπεύουν ασθενείς αντί να μπαίνουν σε καραντίνα.

via Associated Press

Στο Φοίνιξ, η κλινική “Dignity Health” έστειλε ένα σημείωμα στα μέλη του προσωπικού λέγοντας ότι όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό και αισθάνονται αρκετά καλά για να εργαστούν μπορούν να ζητήσουν άδεια από τους διευθυντές τους για να επιστρέψουν στη φροντίδα των ασθενών.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι υπάλληλοί μας μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στην εργασία τους προστατεύοντας παράλληλα τους ασθενείς και το προσωπικό μας από τη μεταδοτικότητα της COVID-19», ανέφερε η κλινική σε ανακοίνωση.

Στην Καλιφόρνια, το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας ανέφερε ότι η νέα πολιτική προκλήθηκε από «κρίσιμες ελλείψεις προσωπικού». Ζήτησε από τα νοσοκομεία να κάνουν κάθε προσπάθεια για να καλύψουν τα κενά φέρνοντας υπαλλήλους από εξωτερικές υπηρεσίες στελέχωσης.

Επίσης, οι μολυσμένοι εργαζόμενοι θα πρέπει να φορούν τις εξαιρετικά προστατευτικές μάσκες N95 και θα πρέπει να τους ανατεθεί η θεραπεία άλλων ασθενών με COVID-19, ανέφερε το τμήμα.

Η Ένωση Νοσηλευτών της Καλιφόρνια που αριθμεί περίπου 100.000 μέλη, τάχθηκε κατά της απόφασης και προειδοποίησε ότι θα οδηγήσει σε περισσότερες μολύνσεις.

«Δεν ζητήσαμε αυτή την οδηγία και δεν έχουμε καμία πληροφορία για το εάν τα νοσοκομεία θα υιοθετήσουν αυτήν την προσέγγιση ή όχι», δήλωσε η Τζαν Eμερσον-Σέι, εκπρόσωπος της Ενωσης Νοσοκομείων της Καλιφόρνια. «Αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα νοσοκομεία περιμένουν πολύ περισσότερους ασθενείς τις επόμενες ημέρες από αυτούς που θα είναι σε θέση να φροντίσουν με τους τρέχοντες πόρους».

Η Eμερον-Σέι είπε ότι πολλοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν εκτεθεί στον ιό και είτε είναι άρρωστοι, είτε φροντίζουν τα μέλη της οικογένειας που έχουν εκτεθεί.

Ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ και άλλοι ηγέτες στον τομέα της υγείας «θέτουν τις ανάγκες των εταιρειών υγειονομικής περίθαλψης πάνω από την ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων», δήλωσε σε δήλωση η Κάθι Κένεντι, πρόεδρος της ένωσης. «Θέλουμε να φροντίζουμε τους ασθενείς μας και να τους βλέπουμε να βελτιώνονται – όχι να τους μολύνουμε».

Νωρίτερα αυτό το μήνα στο Ρόουντ Άιλαντ, ένα κρατικό ψυχιατρείο και ένα κέντρο αποκατάστασης επέτρεψαν στο προσωπικό που βρέθηκε θετικό σε COVID-19 αλλά ήταν ασυμπτωματικό, να εργαστεί.

Στο νοσοκομείο Jackson Memorial του Μαϊάμι, ο επικεφαλής ιατρός Δρ. Χάνι Ατάλα είπε ότι δεν βρίσκονται ακόμη στο οριακό σημείο και ότι οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν θετικοί θα μένουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες. «Πρέπει ακόμα να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να αποτρέψουμε την εξάπλωση», τόνισε.

Ο Κέβιν Τσο Tίπτον, νοσηλευτής στο Jackson Memorial, είπε ότι κατανοεί γιατί τα νοσοκομεία επιθυμούν να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι μετά από πέντε ημέρες απομόνωσης. Ωστόσο, ανησυχεί για τον πιθανό κίνδυνο, ειδικά για ασθενείς με υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης, όπως αυτοί που λαμβάνουν μοσχεύματα.

«Ναι, η Ομικρον είναι λιγότερο θανατηφόρα, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά», είπε.