ΔΙΕΘΝΕΣ
01/12/2015 06:55 EET | Updated 01/12/2015 06:55 EET

Έκκληση Νταβούτογλου στη Ρωσία να ανοίξουν και πάλι οι δίαυλοι επικοινωνίας στο φόντο των οικονομικών κυρώσεων

ARIS MESSINIS via Getty Images
Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoglou speaks to the press after his bilateral meeting with Greek Prime Minister George Papandreou at the 17th Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE) Ministerial Council meeting in Athens on December 2, 2009. Foreign ministers from Russia, EU states and central Asia are meeting in Athens to discuss the future of European security ahead of a planned OSCE security summit in Kazakhstan next year. AFP PHOTO/ ARIS MESSINIS (Photo credit should read ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images)

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ζήτησε την Τρίτη να ανοίξουν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας για να προληφθούν περιστατικά, όπως η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους από την τουρκική πολεμική αεροπορία την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν συναντήθηκαν κατά τη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι, την οποία ο Ερντογάν είχε περιγράψει ως μια ευκαιρία για να αποκατασταθούν οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών.

"Η έκκληση που απευθύνουμε πάλι στη Ρωσία είναι να ανοίξουν οι δίαυλοι στρατιωτικής επικοινωνίας για να προληφθεί να συμβούν παρόμοια περιστατικά. Ας κρατήσουμε τους διπλωματικούς διαύλους ανοιχτούς", σημείωσε ο Νταβούτογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προτού αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο.

"Πρέπει να κάτσουμε κάτω στο τραπέζι και να μιλήσουμε αντί να προβαίνουμε σε αστήριχτους ισχυρισμούς", πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία, δήλωσε χθες ότι η Άγκυρα κατέρριψε το ρωσικό βομβαρδιστικό επειδή ήθελε να προστατεύσει τις προμήθειές της σε πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε "συκοφαντία" τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο από το ΙΚ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε εξάλλου σήμερα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την εκδίωξη των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή που βρίσκεται στην συριακή πλευρά των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

(Mε πληροφορίες από