ΔΙΕΘΝΕΣ
13/10/2021 09:11 EEST | Updated 13/10/2021 09:13 EEST

Ο «άφαντος» δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Alibaba Τζακ Μα επανεμφανίστηκε στο Χονγκ Κονγκ

Τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε σύγκρουση με την κινεζική κυβέρνηση.

via Associated Press

Ο Τζακ Μα, ιδρυτής της Alibaba που είχε «εξαφανιστεί» από τη δημόσια σφαίρα από τότε που ξεκίνησε η λήψη αυστηρών μέτρων σε βάρος της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας στα τέλη του περασμένου έτους, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Χονγκ Κονγκ και συναντήθηκε πρόσφατα με επιχειρηματικούς συνεργάτες, είπαν  δύο πηγές στο Reuters.

Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος διατηρούσε χαμηλό προφίλ από τότε που πραγματοποίησε μια ομιλία τον Οκτώβριο του περασμένου έτους στη Σαγκάη, επικρίνοντας τις οικονομικές ρυθμιστικές αρχές της Κίνας.

Ενώ ο Μα έκανε περιορισμένο αριθμό δημόσιων εμφανίσεων στην ηπειρωτική Κίνα μετά από αυτό, καθώς οι φήμες οργίαζαν σχετικά με το πού βρισκόταν, μία από τις πηγές είπε ότι η επίσκεψη αυτή στο Χονγκ Κονγκ αποτελεί το πρώτο του ταξίδι στον ασιατικό οικονομικό κόμβο από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Μα, κάποτε ο πιο διάσημος και ντόμπρος επιχειρηματίας της Κίνας, συνάντησε τουλάχιστον «μερικούς» συνεργάτες για γεύματα την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ο δισεκατομμυριούχος, η δυναστεία του οποίου εδρεύει στην πόλη Χανγκζού της ανατολικής Κίνας, κατέχει τουλάχιστον ένα πολυτελές σπίτι στην πρώην βρετανική αποικία, που στεγάζει επίσης ορισμένες από τις υπεράκτιες επιχειρηματικές δραστηριότητες των εταιρειών του.

Η Alibaba είναι επίσης εισηγμένη στο Χονγκ Κονγκ, εκτός από τη Νέα Υόρκη.

Ο πρώην καθηγητής Αγγλικών εξαφανίστηκε από την δημόσια σφαίρα για τρεις μήνες πριν επανεμφανιστεί τον περασμένο Ιανουάριο, μιλώντας σε μια ομάδα καθηγητών μέσω βίντεο. Αυτό χαλάρωσε τις ανησυχίες για την ασυνήθιστη απουσία του από τα φώτα της δημοσιότητας και έκανε τις μετοχές της Alibaba να αυξηθούν.

Τον Μάιο, πραγματοποίησε μια σπάνια επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Alibaba στη Χανγκζού, κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης του προσωπικού και των οικογενειών τους, την αποκαλούμενη «Ali Day», σύμφωνα με πηγές της εταιρείας.

Η Alibaba και οι τεχνολογικοί της αντίπαλοι έχουν γίνει στόχος μιας εκτεταμένης κανονιστικής καταστολής, για σειρά ζητημάτων από τη μονοπωλιακή συμπεριφορά έως τα δικαιώματα των καταναλωτών. Στον κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου επιβλήθηκε πρόστιμο ρεκόρ 2,75 δισ. δολαρίων τον Απρίλιο για παραβιάσεις των κανόνων μονοπωλίου.