Ο Ακιντζί εξόργισε την Τουρκία με δήλωσή του για την εισβολή στη Συρία

«Το λένε “”Πηγή Ειρήνης”, μα χύνεται αίμα, όχι νερό».
ASSOCIATED PRESS

Την έντονη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, και του ίδιου του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκάλεσε δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, η οποία ήταν επικριτική απέναντι στην τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία.

Ο Ακιντζί, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στη Hurriyet Daily News και άλλα μέσα, αναφέρθηκε και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, γράφοντας στα social media πως «αν και χαρακτηρίσαμε την επίθεση το 1974 “Επιχείρηση Ειρήνη”, ήταν πόλεμος, και χύθηκε αίμα».

«Τώρα, αν και την αποκαλούμε “Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης”, δεν χύνεται νερό, αλλά αίμα. Για αυτόν τον λόγο, εύχομαι να υπάρξει διάλογος και διπλωματία το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε, προσθέτοντας πως ένα ευτυχές και ειρηνικό μέλλον για την Τουρκία είναι δυνατόν μόνο μέσω του διαλόγου μεταξύ των λαών της περιοχής. Όπως συμπλήρωσε, έχασε φίλους, όπως και πολλοί άλλοι, στην εισβολή του 1974, και έμαθε από προσωπική εμπειρία τι σημαίνει πόλεμος. «Οπότε δεν θέλω η κοινωνία να βιώσει την οδύνη του πολέμου», τόνισε.

Η σχετική ανάρτηση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Άγκυρα, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από το Facebook. O ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρθηκε σε αυτήν, λέγοντας πως «το λέω ξεκάθαρα, οι δηλώσεις αυτές είναι εντελώς άδικες, δεν ξέρει τα όριά του» και σημείωσε πως «ο θώκος τον οποίο κατέχει δεν είναι κάτι που κέρδισε. Αποκτήθηκε χάρη στην επέμβαση της Τουρκίας, μία χάρη από την Τουρκία». Επίσης, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, έγραψε στο Twitter «καταδικάζω (τον Μουσταφά Ακιντζί) που αγνοεί το γεγονός ότι η επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” λαμβάνει χώρα εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK-PYD για τη σταθερότητα της περιοχής».

Ο Οκτάι υποστήριξε πως η τουρκική εισβολή το 1974 (από την Τουρκία χαρακτηρίζεται ως «ειρηνευτική επιχείρηση») «διεξήχθη με σκοπό την ειρήνη και ευημερία στην περιοχή και ο αγώνας μας στην επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” στη Συρία σήμερα είναι στο ίδιο πνεύμα».

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος ΑΚΡ υποστήριξε επίσης μέσω Twitter μέσω πως η εισβολή στην Κύπρο «ήταν μια επιχείρηση εναντίον ενός δολοφονικού δικτύου και έφερε την ειρήνη. Η επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” είναι επίσης η μάχη κατά της τρομοκρατίας που διεξάγουμε ενάντια σε ένα δολοφονικό δίκτυο».

«Ο κ. Ακιντζί δεν λέει ούτε μία πρόταση εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά επικρίνει τις προσπάθειές μας εναντίον της τρομοκρατίας. Αυτό είναι ξεκάθαρα ασεβές» σημείωσε ο Τσελίκ μέσω Twitter.

(με πληροφορίες από Hurriyet Daily News, Daily Sabah, Cyprus Mail)

Δημοφιλή