ΔΙΕΘΝΕΣ
21/08/2019 18:12 EEST | Updated 21/08/2019 18:17 EEST

Εσπασαν κάθε ρεκόρ οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο το 2019

Και ο Μπολσονάρου κουνάει το δάχτυλο.

Bruno Kelly / Reuters

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία έχει πληγεί φέτος από δεκάδες πυρκαγιές, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία των διαστημικών οργανισμών.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (Inpe) ανέφερε ότι καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 84% την ίδια περίοδο το 2018.Σχεδόν 73 χιλιάδες πυρκαγιές έχουν καταγραφεί από τον Ιανουάριο στο δάσος του Αμαζονίου. Το 2018 είχαν σημειωθεί συνολικά 40 χιλιάδες πυρκαγιές.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές έφτασε μέχρι το Σάο Πάολο, σχεδόν 3 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, προκαλώντας ακόμα και διακοπή ηλεκτροδότησης στην πόλη.Οι καπνοί από την Αμαζονία και τη φωτιά από τον άλλο δασικό πνεύμονα του Παντανάλ, μεταφέρθηκαν από τους ανέμους νοτιοανατολικά, συμβάλλοντας σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μαρσέλου Πινιέιρου, του ινστιτούτου Cimatempo, στη «φυσική καταστροφή, με τον ουρανό να σκοτεινιάζει περισσότερο από το κανονικό».

Για πολλές εβδομάδες η περιοχή αυτή έχει βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο έχει επικρίνει τα στοιχεία που δείχνουν μία αύξηση της αποψίλωσης των δασών της Αμαζονίας κατά τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δήλωσε με αρκετή δόση ειρωνείας: «Με αποκαλούσαν Αλυσοπρίονο (Captain Chainsaw). Τώρα είμαι ο (Ρωμαίος Αυτοκράτορας) Νέρων που βάζω φωτιά στον Αμαζόνιο. Απλά είναι η εποχή των πυρκαγιών».

Ο ακροδεξιός πρόεδρος, ήδη από την προεκλογική του εκστρατεία το 2018 είχε ταχθεί υπέρ της χαλάρωσης των ελέγχων για να αποφ ευχθεί ηαποψίλωση των δασών.

Οι ειδικοί τονίζουν πως αιτία για τις πυρκαγιές είναι η ξηρασία, καθώς σε πολλές περιοχές δεν έχει βρέξει για πάνω από τρεις μήνες, αλλά ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό και οι μεγαλοϊδιοκτήτες γης που προκαλούν πυρκαγιές για να αυξήσουν τα εδάφη τους.

Πηγή: Reuters