Ο άνθρωπος που ήθελε να μας κάνει να αγαπήσουμε τα έντομα

Όταν βοήθησε ένα ετοιμοθάνατο αγόρι να βρει την μεγαλύτερη πεταλούδα του κόσμου.

Ο Τζόρτζ Μπροσάρντ αφιέρωσε τη ζωή του ώστε να κάνει τους ανθρώπους να εκτιμήσουν τα έντομα. Παράτησε την καριέρα του και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, συλλέγοντας πάνω από 250.000 είδη.

Γεννήθηκε στο Κεμπέκ το 1940 και πέθανε σε ηλικία 79 ετών. Μεγάλωσε στην αγροτική περιοχή του La Prairie και εκεί έμαθε να αγαπάει τα έντομα. Σε μια συνέντευξη που έδωσε το 1989 είπε ότι ένα μάθημα στο σχολείο ήταν αυτό που τον ενέπνευσε να ξεκινήσει την πρώτη του συλλογή από έντομα.

Όπως είχε πει υπήρχε σε ένα ντουλάπι στο σχολείο μια πεταλούδα για το μάθημα της Επιστήμης. Καθόταν και την κοίταγε για ώρες. «Υποθέτω τότε άρχισαν να με ελκύουν τα έντομα».

Η πρώτη συλλογή του είχε μυρμήγκια και αράχνες. Ακόμα και η καταστροφή αυτής της πρώιμης συλλογής - από τα μυρμήγκια και τις αράχνες - τον ενέπνευσε μόνο σε μεγαλύτερα πράγματα.

«Ήξερα ότι θα γινόμουν ένας σπουδαίος συλλέκτης, έβλεπα τον εαυτό μου να στέκομαι εκεί εξηγώντας τον κόσμο των εντόμων στους ανθρώπους».

Το σχέδιό του πήρε λίγο χρόνο. Αρχικά έγινε συμβολαιογράφος. Αλλά μέχρι τα 30 του ήξερε ότι ήθελε να ασχοληθεί με το περιβάλλον και τα έντομα.

Μαζί με την γυναίκα του και τα τρία του παιδιά, ταξίδεψαν τον κόσμο και κατάφερε να συλλέξει 250.000 είδη από 100 χώρες.

«Σκεφτόμουν ότι από όλα τα ζώα της γης, τα έντομα σίγουρα είναι αυτά που κάνουν τα περισσότερα για τον άνθρωπο. Παράγουν μέλι, μετάξι, κερί, σελάκ και βαφές, γονιμοποιούν τα φυτά, Και ακόμα είναι τα πιο μισητά ζώα, τα πιο παρεξηγημένα. Τα κυνηγάμε με εντομοκτόνα. Γι′ αυτό αποφάσισα να τα υπερασπιστώ. Στην αρχή ήθελα να έχω μια τεράστια συλλογή με όλα τα έντομα του κόσμου».

Έτσι έφτασε να δωρίσει την μεγάλη συλλογή του στον βοτανικό κήπο του Μόντρεαλ, που έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία για τους τουρίστες.

Στη συνέχεια θέλησε να απευθυνθεί σε περισσότερο κόσμο για να τους μάθει την αξία των εντόμων. Έτσι έκανε εκπομπές στην τηλεόραση, μεταξύ των οποίων και στο Discovery Channel.

Μια από τις συγκλονιστικότερες εμπειρίες της ζωής του, ήταν όταν επικοινώνησαν μαζί του από το Children’s Wish Foundation. Ο 6χρονος Ντέιβιντ Μάρενγκερ -που λατρεύει να συλλέγει πεταλούδες- είχε διαγνωστεί με καρκίνο του εγκεφάλου σε τελικό στάδιο. Μια από τις μεγάλες του επιθυμίες ήταν να δει μια Blue Morpho, μια από τις μεγαλύτερες πεταλούδες του κόσμου, με άνοιγμα φτερών 20 εκατ.

«Τον πήγα στο Μεξικό», λέει ο Μπροσάρντ. Το παιδί ήταν τόσο εξουθενωμένο από την αρρώστια του που ο Μπροσάρντ έπρεπε να τον κουβαλήσει στους ώμους. Τελικά βρήκαν μια Blue Morpho και το όνειρο του μικρού Ντέιβιντ πραγματοποιήθηκε. Επιστρέφοντας στον Καναδά, ο καρκίνος του παιδιού άρχισε να μειώνεται και έγινε καλύτερα.

Η περιπέτειά τους στην αναζήτηση της Blue Morpho έγινε αργότερα ταινία.

Πηγή: BBC