Ο αρχισυντάκτης της Haaretz και Έλληνες δημοσιογράφοι συζήτησαν για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή στην Εποχή του Τραμπ

Ο αρχισυντάκτης της Haaretz και Έλληνες δημοσιογράφοι συζήτησαν για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή στην Εποχή του Τραμπ

Ο Αλούφ Μπεν, ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της εφημερίδας Haaretz του Τελ Αβίβ, μίλησε σήμερα για «την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή στην Εποχή του Τραμπ» σε μια συζήτηση υπό την αιγίδα του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και της Πρεσβείας του Ισραήλ.

Τον Α. Μπεν παρουσίασε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος. Παίρνοντας τον λόγο, ο ισραηλινός δημοσιογράφος έκανε μια ανασκόπηση της τρέχουσας κατάστασης, αναφερόμενος στην πολιτική των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Μέση Ανατολή, στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και στις σχέσεις της με την Ελλάδα, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναφέρθηκε επίσης λεπτομερώς στην εξωτερική πολιτική του Ισραήλ και ιδιαίτερα στις συμμαχίες του στην περιοχή.

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως ένα «ατύχημα στο Αιγαίο» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι πιθανό, ο Α. Μπεν σχολίασε πως, «αν ο στόχος σου είναι να είσαι σωβινιστής για τους ψηφοφόρους σου, υπάρχουν και άλλοι τρόποι από τον πόλεμο», επισημαίνοντας πως «υπάρχουν μηχανισμοί για την πρόληψη τέτοιων επεισοδίων» οι οποίοι δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Η ρητορική της Τουρκίας «μπορεί να είναι λιγότερο προβλέψιμη σήμερα, όμως ο βασικός μηχανισμός της να στρέφει τις ξένες δυνάμεις τη μια εναντίον της άλλης δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο Α. Μπεν.

Ο διακεκριμένος ισραηλινός δημοσιογράφος επισήμανε επίσης πως, αν η Τουρκία ήθελε αληθινά να προχωρήσει σε ρήξη των σχέσεών της με τις ΗΠΑ, θα είχε φύγει από το ΝΑΤΟ και θα είχε πει στην Αμερική να αποσύρει τις στρατιωτικές βάσεις της. «Η Τουρκία ανέκαθεν προσπαθούσε να αποσπάσει το καλύτερο γι′ αυτήν και από τις δύο πλευρές» μιας σύγκρουσης, δήλωσε, είτε πρόκειται για Παγκόσμιους Πολέμους είτε για τη Συρία.

Στην περίπτωση του Ισραήλ, «οι δύο τουρκικές κόκκινες γραμμές που το Ισραήλ πρόσεξε πολύ να μην παραβιάσει» είναι η γενοκτονία των Αρμενίων και η υποστήριξη των Κούρδων της Τουρκίας. Το Ισραήλ μπορεί να συνεργάζεται με τους Κούρδους, «όμως προσέχει πολύ να μην μπλεχτεί με τους Κούρδους της Τουρκίας», δήλωσε.

Όσον αφορά το Παλαιστινιακό ζήτημα, ο Α. Μπεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιλυθεί με βάση τη λυση των δύο κρατών: «Δεν πιστεύω πως είναι αδύνατον για τους Παλαιστινίους να δεχθούν μια λύση δύο κρατών, όμως είναι πρακτικά και πολιτικά δύσκολο». Η Χαμάς δεν θα δεχθεί ένα ισραηλινό κράτος υπό οποιαδήποτε μορφή, εξήγησε, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον Μαχμούντ Αμπάς είναι περαιτέρω εξασθενημένη από την έλλειψη ενός σαφούς μηχανισμού για την ανάδειξη του διαδόχου του. Η πολιτική του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι «να φροντίζει για την εκλογική βάση του» αποφεύγοντας πειραματισμούς και προσαρτήσεις.

Επισήμανε ωστόσο πως το επίπεδο της έντασης με τους Παλαιστινίους έχει αυξηθεί σημαντικά και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς πλησιάζει η 14η Μαΐου, όταν οι ΗΠΑ μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, και η 15η Μαΐου, η ημέρα μνήμης του εκτοπισμού που προηγήθηκε και ακολούθησε την Ισραηλινή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας το 1948.

Το ενδιαφέρον του Ισραήλ για τη Συρία, δήλωσε ο Α. Μπεν, στρέφεται γύρω από δύο ζητήματα -να αποφευχθεί η διάχυση του πολέμου μέσα στο Ισραήλ και να προληφθεί η μεταφορά εξοπλισμών από το Ιράν μέσω της Συρίας στην Χεζμπολάχ. Ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τη στρατηγική του για την περιοχή, το κενό που έχει ήδη αφήσει η κυβέρνηση Ομπάμα προσέφερε στο Ισραήλ μια ευκαιρία να δρα χωρίς να φοβάται ότι στη διάρκεια των επιχειρήσεών του μπορεί να πλήξει αμερικανικά στρατεύματα. Έφερε επίσης το Ισραήλ πλησιέστερα σε γειτονικά του κράτη, ιδιαίτερα τη Σαουδική Αραβία, μέσω της αντιπαλότητάς του με το Ιράν. «Η σιωπηρή συμμαχία (της Σαουδικής Αραβίας) είναι ευκολότερη πολιτικά απ′ ό,τι μια ανοικτή συμμαχία, επειδή μια ανοικτή συμμαχία σημαίνει πως το Ισραήλ πρέπει να πληρώσει με κάποιον συμβιβασμό, πρέπει να δώσει κάτι σημαντικό στους Παλαιστινίους», επισήμανε ο Α. Μπεν, προσθέτοντας πως είναι πολιτικά βολική τόσο για το Ισραήλ όσο και για τη Σαουδική Αραβία.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιος ρόλος που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή, δήλωσε πως για τις ευρωπαϊκές χώρες ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπισθούν ζητήματα είναι σε διμερές επίπεδο. «Η εμπειρία δείχνει ότι, αν δεν επιλύσεις διμερή ζητήματα, δεν μπορείς να ξεκινήσεις μια περιφερειακή προσέγγιση», δήλωσε ο Α. Μπεν απαντώντας σε ερώτηση για μια συμμαχία ειρήνης χωρών της περιοχής.

Στο πάνελ συμμετείχαν, πέραν του Αλούφ Μπεν, οι δημοσιογράφοι Γιώργος Καπόπουλος (Έθνος), Νικόλας Ζηργάνος (Εφημερίδα των Συντακτών) και Γιώργος Αγγελόπουλος (ΑΜΠΕ), ενώ ερωτήσεις έθεσαν επίσης οι δημοσιογράφοι Νικόλας Βαφειάδης (Αντένα) και Φάνης Παπαθανασίου (ΕΡΤ). Την εκδήλωση παρακολούθησαν η πρέσβειρα του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν Άμπα και πρεσβευτές και εκπρόσωποι των πρεσβειών της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, της Λιθουανίας, του Λουξεμβούργου και της Μολδαβίας και τρεις βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου από τον ΣΥΡΙΖΑ (Ελένη Αυλωνίτου) και τη Νέα Δημοκρατία (Γιώργος Κουμουτσάκος, Ιωάννης Κεφαλογιάννης).

Δημοφιλή