O διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, φαίνεται να λέει η διεθνής κοινότητα για τη συμφωνία του Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ ουν

O διάβολος κρύβεται στη λεπτομέρειες, λέει η διεθνής κοινότητα για τη συμφωνία Τραμπ-Κιμ Γιονγκ ουν
Kim Hong-Ji / Reuters

Κοινωνοί των λεπτομερειών της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη συνάντηση του αμερικανού προέδρου με τον ηγέτη της Βορείου Κορέας αναμένει η διεθνή κοινότητα καθώς επί της αρχής όσων συζητήθηκαν συμφωνούν, αλλά οι αστερίσκοι είναι αυτοί που θα κρίνουν τη σημασία αυτής, και οι προθέσεις και προφανώς όχι οι ενθουσιώδεις δηλώσεις.

Ρωσία: Η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειες

H Ρωσία αξιολογεί θετικά τη συμφωνία Τραμπ-Κιμ Γιονγκ ουν αλλά «η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειες», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Μάλιστα δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει τη συμφωνία-να εργαστεί δηλαδή προς την κατεύθυνση της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου-και ευελπιστεί ότι η διευθέτηση της πυρηνικής κρίσης θα ξεμπλοκάρει την φυσιολογική οικονομική συνεργασία, είπε ο ίδιος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ-Ουν εμφανίσθηκαν σύμφωνοι «να γυρίσουν την σελίδα του παρελθόντος» κατά τη διάρκεια της «ιστορικής» συνάντησης κορυφής που κατέληξε στην υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος, αλλά χωρίς να υπάρξει σημαντική τομή για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας.

Γαλλία: «Σημαντικό βήμα» μεν, επιφυλάξεις δε

Σε ανάλογο μήκος κύματος και το Παρίσι. Όπως δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό, το κοινό ανακοινωθέν που προβλέπει «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατκής χερσονήσου» είναι ένα «σημαντικό βήμα». Εκφράζει όμως και τις αμφιβολίες της για το αν «όλα επιτεύχθηκαν μέσα σε μερικές ώρες» στη διάρκεια της συνάντησης αυτής.

«Αμφιβάλλω αν όλα επιτεύχθηκαν μέσα σε μερικές ώρες, όμως είναι ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCP. «Αυτή η συνάντηση είναι από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός», σχολίασε η Λουζό, όμως «δεν ξέρουμε ακόμη τίποτα για το έγγραφο που έχει υπογραφεί, θα το αναλύσουμε όταν δημοσιοποιηθεί». «Αυτό που αναμένουν όλοι είναι η έναρξη μιας διαπραγμάτευσης για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».

Όπως τόνισε, αν και ο Τραμπ δήλωσε πως η «διαδικασία» μπορεί να ξεκινήσει «πολύ γρήγορα» η διατύπωση της κοινής ανακοίνωσης παραμένει αρκετά αόριστη όσον αφορά ένα ενδεχόμενο χρονοδιάγραμμα. Μάλιστα δεν αναφέρει καν πως η αποπυρηνικοποίηση πρέπει να είναι «επαληθεύσιμη και αμετάκλητη», όπως ζητούσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τη συνάντηση κορυφής.

Κίνα: Χαλάρωση των κυρώσεων θέλει το Πεκίνο

Στο μεταξύ η Κίνα, άφηνε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εξεταστεί χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρεια Κορέας, εάν η χώρα σεβαστεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Μιλώντας στο Πεκίνο μετά την υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος από τον Τραμπ και τον Κιμ ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ επανέλαβε ότι η Κίνα ανέκαθεν τηρούσε αυστηρά όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, «τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που έχουν περάσει δηλώνουν ότι εάν η Βόρεια Κορέα σεβαστεί και ενεργήσει σύμφωνα με τα ψηφίσματα, τότε μπορούν να γίνουν προσαρμογές στα μέτρα κυρώσεων, περιλαμβανομένης της παύσης ή άρσης των σχετικών κυρώσεων», δήλωσε ο Γκενγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Η Κίνα σταθερά υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν από μόνες τους στόχο. Οι ενέργειες του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να στηρίζουν και να συμβαδίζουν με τις προσπάθειες των τωρινών διπλωματικών συνομιλιών προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και να προωθούν μια πολιτική επίλυση για τη χερσόνησο» πρόσθεσε.

«Ως σημαντική εμπλεκόμενη πλευρά στα θέματα της κορεατικής χερσονήσου και ως χώρα που υπέγραψε την κατάπαυση πυρός, η Κίνα έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να διαδραματίσει το ρόλο που της αξίζει στη διαδικασία προς μία χερσόνησο χωρίς πυρηνικά».

Δημοφιλή