Ο διεθνής Τύπος για τον θάνατο του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Τα δημοσιεύματα συνδέουν τον πρωτοπόρο συνθέτη κατά κύριο λόγο με τη μουσική του για την ταινία «Οι δρόμοι της φωτιάς» που του χάρισε το Όσκαρ.
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου στις 28 Ιανουαρίου 1976. (Photo by Michael Putland/Getty Images)
Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου στις 28 Ιανουαρίου 1976. (Photo by Michael Putland/Getty Images)
Michael Putland via Getty Images

Την είδηση για τον θάνατο του Βαγγέλη Παπαθανασίου, από τους σπουδαιότερους συνθέτες παγκοσμίως, μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο βραβευμένος με ’Οσκαρ Έλληνας συνθέτης πέθανε στο Παρίσι. Την είδηση ανακοίνωσε το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον Βαγγέλη Παπαθανασίου.

«Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Reuters αναμετέδωσε την είδηση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέροντας το βιογραφικό του μουσικοσυνθέτη.

«Κάποτε ο Vangelis είπε ότι το μουσικό κομμάτι, που του χάρισε ένα Όσκαρ και ήταν στην κορυφή των charts για εβδομάδες, ήταν εν μέρει ένας φόρος τιμής στον πατέρα του, ο οποίος ήταν δεινός ερασιτέχνης δρομέας», αναφέρει στο τηλεγράφημά του το Reuters. «Είναι απλώς ένα άλλο μουσικό κομμάτι», είπε σε μια συνέντευξή του, συνεχίζει το πρακτορείο.

Το Γαλλικό Πρακτορείο με έκτακτο τηλεγράφημά του μετέδωσε την είδηση του θανάτου του Vangelis, μεταδίδοντας την δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Guardian μετέδωσε επίσης την είδηση για την απώλεια του συνθέτη, κάνοντας λόγο για τον «μουσικό του οποίου το συνθετικό έργο έφερε τεράστια δραματικότητα στα soundtrack ταινιών, μεταξύ των οποίων το Blade Runner και το Chariots of Fire».

Το BBC υπενθυμίζει στο σχετικό δημοσίευμα ότι το μουσικό θέμα της ταινίας Chariots of Fire είχε φτάσει στο νούμερο ένα στις ΗΠΑ και το 2012, στην κορυφή του βρετανικού classical singles chart μετά την εμφάνιση του Mr Bean στην εκτέλεση του από την Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Το Variety γράφει ότι είχε λάβει «τρεις υποψηφιότητες για Grammy στην κατηγορία new age άλμπουμ και στην κατηγορία δίσκος της χρονιάς για το Chariots of Fire, τη μουσική για την ταινία του 1981, που του έφερε παγκόσμια φήμη», προσθέτοντας ότι ο Vangelis έπαιζε όλα τα όργανα, συνθεσάιζερ, πιάνο, ντραμς και κρουστά, και το αξέχαστο θέμα του όχι μόνο βελτίωσε την ταινία αλλά, ως soundtrack, έφτασε στο νούμερο 1 στα τσαρτ του Billboard».

Δημοφιλή