Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Patagonia χαρίζει την εταιρία και τα κέρδη της για το περιβάλλον

Σύμφωνα με τον Ιβόν Σουινάρ οποιοδήποτε κέρδος δεν επανεπενδύεται στη λειτουργία της επιχείρησης θα πηγαίνει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Patrick McMullan via Getty Images

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Patagonia ανακοίνωσε ότι έχει παραχωρήσει την εταιρεία του σε φιλανθρωπικό καταπίστευμα που ελέγχει η οικογένεια του.

Ο Ιβόν Σουινάρ είπε ότι σύμφωνα με μια νέα ιδιοκτησιακή δομή, οποιοδήποτε κέρδος δεν επανεπενδύεται στη λειτουργία της επιχείρησης θα συστρατεύεται στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

To ποσό αυτό σε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η Patagonia πουλάει ρούχα για πεζοπορία και άλλα είδη εξωτερικού χώρου σε περισσότερες από 10 χώρες.

Ιδρύθηκε το 1973, τα εκτιμώμενα έσοδα της ήταν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, ενώ η καθαρή περιουσία του κ. Σουινάρ πιστεύεται ότι είναι 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Παρά την απεραντοσύνη της, οι πόροι της Γης δεν είναι απεριόριστοι και είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε ξεπεράσει τα όριά της», δήλωσε ο επιχειρηματίας εξηγώντας την απόφασή του να εγκαταλείψει την ιδιοκτησία.

«Αντί να εξάγουμε αξία από τη φύση και να τη μετατρέπουμε σε πλούτο, χρησιμοποιούμε τον πλούτο που δημιουργεί η Patagonia για να προστατεύσουμε την πηγή».

Η εταιρεία ένδυσης από την Καλιφόρνια δωρίζει ήδη το 1% των ετήσιων κερδών της σε ακτιβιστές και χρησιμοποιεί βιώσιμες πρακτικές. Αλλά σε μια ανοιχτή επιστολή προς τους πελάτες της, ο Σουινάρ είπε ότι ήθελε να κάνει περισσότερα.

«Κάθε χρόνο τα χρήματα που κερδίζουμε μετά την επανεπένδυση στην επιχείρηση θα διανέμονται ως μέρισμα για να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση της κρίσης», είπε ο κ. Σουινάρ .

Όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή, ο ιδρυτής της Patagonia δεν είναι ο πρώτος δισεκατομμυριούχος που αποφασίζει να δωρίσει την περιουσία του σε αυτόν τον σκοπό. Τον περασμένο χρόνο ο Mάθιου Μόουλντινγκ αφεντικό της Hut Group δώρισε 100 εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπία ενώ σε παρόμοια ενέργεια προχώρησε και ο Μπιλ Γκέιτς δωρίζοντας 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τον σκοπό αυτό.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή