Ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν επιθυμεί ρόλο του βουλευτή αλλά εκείνον του Έλληνα Φύρερ

Ας είμαστε βέβαιοι λοιπόν ότι θα έχουμε να κάνουμε με τον Ηλία Κασιδιάρη για αρκετά χρόνια ακόμα, εάν δεν αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα.
via Associated Press

Του Γιώργου Καραμπελιά

Η ανακήρυξη του συνταξιούχου αντι-εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Τάσου Κανελλοπούλου στην ηγεσία του κόμματος Κασιδιάρη, αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία για όσους νόμιζαν ότι θα ξεμπερδέψουν εύκολα με τον έγκλειστο χρυσαυγήτη ηγέτη. Ωστόσο εντάσσεται σε μια πολύ μελετημένη στρατηγική, εκείνη της μεταβολής του Ηλία Κασιδιάρη στον ελλείποντα –μετά την εξαφάνιση του Μιχαλολιάκου– φύρερ της ναζιστικής ακροδεξιάς.

Η πολιτεία και οι δικαστικές αρχές για άλλη μία φορά αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Αρχικώς δεν κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν έγκαιρα τη δίκη σε δεύτερο βαθμό της Χρυσής Αυγής και την τελεσίδικη καταδίκη του Κασιδιάρη, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει πάση θυσία. Δεύτερον, αντί να πάρουν τις όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες σε ανύποπτο χρόνο, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν, τις εκλογές, αφήσαν να σέρνεται το ζήτημα δημιουργώντας έναν τεράστιο επικοινωνιακό χώρο για τον Κασιδιάρη

Όλα αυτά αποτέλεσαν μάννα εξ ουρανού και επέτρεψαν να συσπειρώσει και πάλι τη χρυσαυγίτικη και ναζιστική ακροδεξιά που είχε σκορπίσει μετά τις δίκες άλλωστε μετονόμασε την παλαιομοδίτικη και παγανιστική «Χρυσή Αυγή» του Μιχαλολιάκου στο «ορθόδοξο» κόμμα «Έλληνες».

Έτσι μέσα σε μερικούς μήνες κατόρθωσε να επαναβεβαιωθεί ως ο αυθεντικός ηγέτης του «χώρου», γεγονός που καταδεικνύεται και από την δημοκοπική του εκτίναξη. Το κόμμα του Κασιδιάρη «Έλληνες», κινούνταν πριν μερικούς μήνες στο 1% με 1,5% των ψήφων. Όταν άρχισε ο θόρυβος γύρω από την απαγόρευση της συμμετοχής του, και όταν ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, πέρασε στο 2% με 2,5%. Τέλος, μετά τα Τέμπη εκτινάχτηκε στο 4% (που σε πραγματικές εκλογές θα μπορούσε να σημαίνει ακόμα και 5%, όσο περίπου και η Χρυσή Αυγή άλλοτε). Παράλληλα, οι ομιλίες του αρχηγού στο youtube, που είχαν «πέσει» στις 70.000 θεάσεις περίπου, από τις 200.000 ή 300.000 πριν δύο χρόνια, εκτινάχθηκαν στις 500.000 σε σχετικό «διάγγελμά» του για τα Τέμπη.

Ο Κασιδιάρης προέβη παράλληλα σε ανοίγματα στον ευρύτερο φιλορωσικό χώρο και όχι μόνο χειροκρότησε την εισβολή του Πούτιν αλλά το κόμμα του, ήταν το μόνο που πραγματοποίησε και σχετική διαδήλωση ανοικτής υποστήριξης της εισβολής.

Τέλος, με την επιστράτευση ενός ανώτατου συνταξιούχου δικαστικού, όπως του Τάσου Κανελλόπουλου, –παρ’ ολίγον πρόεδρο του Αρείου Πάγου–, έδωσε μια επίφαση σοβαρότητας στο κόμμα του. Άλλωστε ένα ακόμα λάθος της Πολιτείας και της δικαιοσύνης ήταν ότι δεν αποκάλυψαν ποτέ τις πανθομολογούμενες διασυνδέσεις της Χρυσής Αυγής με δικαστικούς και αξιωματικούς της αστυνομίας και του στρατού .

Εκμεταλλευόμενος τη μωροφιλοδοξία του «ηγέτη» ενός ακροδεξιού γκρουπούσκουλου με την Ονομασία ΕΑΝ , –που στο προοίμιό του υποστηρίζει πως η Ελλάδα χρειάζεται έναν Εισαγγελέα(!)–, εκτόξευσε με επιτυχία ένα ακόμα προπαγανδιστικό πυροτέχνημα.

Διότι βέβαια ο Κασιδιάρης δεν θέλει να εκπροσωπηθεί το κόμμα «Έλληνες» από κάποιον άλλον, έστω έναν εικονικό αρχηγό. Αυτό καταδεικνύεται αδιάψευστα από το ότι απέρριψε τη «συμμαχία» του ΕΑΝ με τους; Έλληνες, την οποία πρότεινε ο Κανελλόπουλος, ενώ επέβαλε να είναι ο ίδιος υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών! Βάζοντας αυτούς τους όρους, ο Ηλίας Κασιδιάρης προέβη σε ένα εγχείρημα που περιγράφεται σχεδόν φωτογραφικά στον νέο νόμο: ίδιο όνομα κόμματος και παρένθετος αρχηγός–, προεξοφλώντας την απαγόρευσή του.

Άλλωστε οι παρένθετοι ηγέτες – ακόμα και ευήθεις– κινδυνεύουν να αποτελέσουν απειλή για την ηγεσία ενός κατάδικου, δοθέντος ότι σε λίγους μήνες θα εκδοθεί και η . τελεσίδικη απόφαση της καταδίκης του.

Εάν όμως δεν θέλει, στην πραγματικότητα, τη συμμετοχή του κόμματος με τον παρένθετο αρχηγό στις εκλογές, σε τι ακριβώς σκοπεύει; Προφανώς, επιδιώκει τη σκιώδη παρουσία του στην εκλογική διαδικασία ως του «μεγάλου θύματος» της Δημοκρατίας η οποία τον αποκλείει γιατί τον φοβάται. Και η επιλογή Κανελλοπούλου με την οριστική απόφαση του Αρείου Πάγου να εκδίδεται λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, θα αποτελέσει ένα επιπλέον στοιχείο για την οιονεί παρουσία του σε αυτές. Ενώ η Κυβέρνηση τρέχει άρον-άρον να καταθέσει τη Μεγάλη Δευτέρα συμπληρωματική τροπολογία στο νόμο της απαγόρευσης!

Ο «Ηλίας», δεν θέλει τον Κανελλόπουλο επικεφαλής του δικού του κόμματος στη Βουλή. Και κέρδισε μία ακόμα παρτίδα μεταβάλλοντας την απαγόρευση σε πλήγμα για τη δημοκρατία και ένα ακόμα βήμα στην οικοδόμηση του αντισυστημικού «μύθου» του. Άλλωστε ο ίδιος μέσα από τις εμπειρίες των τελευταίων χρόνων έμαθε να μη βιάζεται . Είναι ακόμα αρκετά νέος για να οικοδομήσει τον μελλοντικό ρόλο του ως του νέου Φύρερ της ελληνικής ναζιστικής ακροδεξιάς. Σε λίγο χρόνια θα είναι έξω και θα δοκιμάσει νέες αναδύσεις.

Ας είμαστε βέβαιοι λοιπόν ότι θα έχουμε να κάνουμε με τον Ηλία Κασιδιάρη για αρκετά χρόνια ακόμα, εάν δεν αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ό ο Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 1968 είχε πάρει το 0,2% των ψήφων, και ο Αυστριακός μπογιατζής με το μουστακάκι είχε συλληφθεί σε μια μπυραρία πριν φθάσει στο 33% των ψήφων.

Δημοφιλή