Ο εμπρηστικός λόγος του Τραμπ που ανοίγει ξανά την πληγή των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ

«Στείλε την πίσω!» επαναλάμβαναν ρυθμικά και εκστατικά οι οπαδοί του προέδρου στοχοποιώντας γυναίκες, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η βραδιά στο Γκρίνβιλ της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ ήταν θερμή. Όχι εξαιτίας της θερμοκρασίας ή της συχνά αποπνικτικής υγρασίας που χαρακτηρίζει τη νότια Πολιτεία αλλά εξαιτίας τoυ Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με ύφος και αέρα showman, στην ομιλία του σε ένα από τα προπύργια όχι μόνο των Ρεπουμπλικανών αλλά όλων όσων συμβολίζει το σλόγκαν «Μake America Great Again», ανέβασε σε επικίνδυνα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στη χώρα. Με έναν εμπρηστικό λόγο, που βάζει φωτιά στα θεμέλια της πολυπολιτισμικής αμερικανικής κοινωνίας και μπολιάζει με τη ρητορική του μίσους χιλιάδες οπαδούς του που μετείχαν ενεργά, σε εκστατική κατάσταση, στην πολιτική εκδήλωση.

Το σύνθημα «Send her back» («Στείλε την πίσω»), αντηχούσε ρυθμικά, σαν ψαλμός, στον κλειστό γήπεδο όπου μιλούσε ο Τραμπ. Ήταν μια απάντηση - επιβράβευση σε κάθε επιθετική, αρνητική αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ στις τέσσερις γυναίκες μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων στις οποίες ξεκίνησε να επιτίθεται την περασμένη Κυριακή εξαιτίας της έντονης κριτικής που του ασκούν. Όπως και στην σειρά των tweets που είχε αναρτήσει (με την προτροπή «γυρίστε πίσω» δηλ. στις πατρίδες σας αφού οι τέσσερις γυναίκες είναι παιδιά μεταναστών ή μετανάστριες), έτσι και στην ομιλία του κ φώναζε: «Αν δεν σας αρέσει...Φύγετε!». Μόνο τώρα, για πρώτη φορά, αναφέρθηκε ονομαστικά στην κάθε μια.

Μέσα στο στάδιο όμως, αυτό «γυρίστε πίσω» και «φύγετε» μετατράπηκε από το κοινό του Τραμπ σε «στείλε την πίσω», για κάθε μια από τις γυναίκες πολιτικούς που κατονόμαζε. Και δεν έμοιαζε πια με μια ρατσιστική, αναφορά και απαράδεκτη προτροπή αλλά με μια ευθεία απειλή που αψηφά ακόμη και το γεγονός ότι οι τέσσερις αυτές γυναίκες εξελέγησαν από Αμερικανούς πολίτες, μετά από δημοκρατικά διενεργηθείσες εκλογές.

ASSOCIATED PRESS

Ποντάροντας στις φυλετικές διακρίσεις

«Απόψε έχω να κάνω μια πρόταση στους γεμάτους μίσος εξτρεμιστές που προσπαθούν συνεχώς να διαλύσουν τη χώρα μας...Δεν έχουν ποτέ να πουν τίποτε καλό. Γι αυτό λοιπόν και εγώ λέω “Εάν δεν σας αρέσει...Αφήστε τους να φύγουν» ανέφερε ο Τραμπ σε μια ομιλία που ήδη σχολιάζεται ως δηλωτική τους προεκλογικού λόγου που θα ασκήσει ο νυν πρόεδρος προκειμένου να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο. Όπως σχολιάζουν ήδη αρκετά ΜΜΕ είναι ξεκάθαρο πως ο Τραμπ θα ποντάρει στην φυλετική διαίρεση, μια παλιά πληγή στις ΗΠΑ που δεν λέει να θεραπευτεί.

“«Έτσι νιώθω κοντά στον Πρόεδρο μου (σ.σ. συμμετέχοντας σε συγκεντρώσεις). Ποτέ πριν στη ζωή μου δεν είχα εμπλακεί τόσο πολύ στην πολιτική. Γιατί νιώθω πως μπορώ να απλώσω το χέρι μου και να τον αγγίξω όποτε θέλω»”

- Ρόμπιν Χόλι, ψηφοφόρος Τραμπ, Β.Καρολίνα

Ποιοι είναι όμως οι «γεμάτοι μίσος εξτρεμιστές»; Ο Τραμπ κατέστησε σαφές ποιους εννοεί λίγα λεπτά αργότερα: Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές από τη Νέα Υόρκη (παιδί Πορτορικανών), την Ιλχάν Ομάρ από τη Μινεσότα (μετανάστρια από τη Σομαλία), την Αγιάνα Πρίσλεϊ από τη Μασαχουσέτη (αφροαμερικανή) και τη Ρασίντα Τλάιμπ (παιδί Παλαιστίνιων μεταναστών) από το Μίσιγκαν. Όλες γυναίκες, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος.

Και άρχισε να αναφέρεται σε κάθε μία εξ αυτών, ξεχωριστά παραποιώντας πολλά γεγονότα και θολώνοντας τα νερά σε άλλα.

Για την Ομάρ υποστήριξε πως έχει «ιστορικό παράφορου αντισημιτισμού» ενώ την κατηγόρησε πως «συκοφάντησε τους γενναίους Αμερικανούς που προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν την ειρήνη στη Σομαλία» και ότι αποπειράθηκε να υποβαθμίσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 αλλά και ότι αντιμετωπίζει «με περιφρόνηση τους σκληρά εργαζόμενους Αμερικανούς».

(Send her back! Send her Back!)

Μετά στράφηκε κατά της Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές η οποία, όπως είπε, συγκρίνει τις πρακτικές που εφαρμόζονται και τις συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς όπου οδηγούνται μετανάστες στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού με τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ο Τραμπ σχολίασε με έντονο ύφος πως τέτοιου είδους συγκρίσεις έχουν σκοπό την «άνοδο μιας επικίνδυνης, βίαιης άκρας αριστεράς» και πρόσθεσε πως αυτό τον εξώθησε να πει «έ, αν δεν τους αρέσει εδώ, ας φύγουν».

(Send her back! Send her Back!)

“«Υποστηρίζω με πάθος τον Πρόεδρό μας γιατί προστατεύει τα συνταγματικά μας δικαιώματα αλλά για πολλά άλλα πράγματα για τα οποία θα μπορούσα να πω»”

- Τζιμ Γέιτς, ψηφοφόρος Τραμπ, Β.Καρολίνα

Μετά ήρθε η σειρά της Τλαϊμπ. Για αυτή ο Τραμπ επεσήμανε πως στον παρελθόν είχε αναφερθεί στο πρόσωπό του χρησιμοποιώντας τη λέξη F@@@ing (γαμ....). «Αυτό δεν ήταν ωραίο», σχολίασε «ούτε καν για μένα» αφού και αυτός χρησιμοποίησε χυδαίες εκφράσεις κατά την ομιλία του.

(Send her back! Send her Back!)

Και τέλος αναφέρθηκε στην Πρίσλεϋ, αλλά προφανώς εξαντλημένος από την εμπρηστική ομιλία του, περιορίστηκε σε αστεϊσμούς διερωτημένος εάν έχει σχέση με τον Έλβις Πρίσλεϋ ενώ στη συνέχεια την κατηγόρησε πως υποστηρίζει ότι όλοι «οι μαύροι θα πρέπει να σκέφτονται το ίδιο».

(Send her back! Send her Back!)

ASSOCIATED PRESS

Σε ποιους πραγματικά επιτίθεται ο Τραμπ;

Γιατί όμως ο Τραμπ στοχοποιεί αυτές τις τέσσερις πολιτικούς; Σίγουρα, και οι τέσσερις ασκούν πολύ σκληρή κριτική στην πολιτική Τραμπ, το κάνουν με τη βοήθεια των social media, ως πρόσωπα απασχολούν πολύ συχνά τα αμερικανικά ΜΜΕ. Επίσης όμως, στα μάτια του προέδρου των ΗΠΑ είναι και πιο ευάλωτες. Αφενός εξαιτίας της κόντρας τους με την Νάνσι Πελόζι που επίσης ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα και είναι πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Διόλου τυχαίο μάλιστα πως στα επιθετικά tweets με τις προτροπές «γυρίστε πίσω» ανέφερε πως η Πελόζι μάλλον θα ήταν πρόθυμη να τους βγάλει δωρεάν εισιτήρια. Συνεπώς ο Τραμπ πόνταρε πως μάλλον δεν θα έβρισκαν υποστηρικτές στα πρόσωπα όλων των Δημοκρατικών.

Επίσης, όπως ορθά έσπευσε να παρατηρήσει ένας Δημοκρατικός Γερουσιαστής, γιος μεταναστών από τη Λιθουανία, οι στόχοι του Τραμπ δεν είναι καθόλου τυχαίο πως είναι γυναίκες, αφού ο σεξισμός του δεν ήταν ποτέ κάτι που προσπάθησε να κρύψει.

“«Το πιο σημαντικό για μένα είναι η ασφάλεια των συνόρων μας. Μόνο εάν προστατέψουμε τα σύνορα θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε όλους αυτούς που έρχονται. Θέλουμε να έρθουν αλλα με νόμιμο τρόπο».”

- Τζέρι ΜακΝτάνιελ, ψηφοφόρος Τραμπ, Β.Καρολίνα

Στην πραγματικότητα βέβαια ο Τραμπ με τη στάση του αυτή, που όπως φαίνεται θα είναι αναπόσπαστο μέρος της προεκλογικής του στρατηγικής, χτυπάει τους Δημοκρατικούς οι οποίοι έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό εκλεγμένων που είναι παιδιά μεταναστών ή μετανάστες και χαϊδεύει τα αυτά των δικών του ψηφοφόρων που είναι επιρρεπείς στον ρατσιστικό λόγο.

Συγκεκριμένα σήμερα το Κογκρέσο (δηλαδή η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων) το 13% των μελών (συνολικά 68) είναι μετανάστες ή παιδιά μεταναστών που προέρχονται από συνολικά 37 χώρες-κυρίως Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Ασία. Όπως αναφέρει το Pew Research Center, η πλειοψηφία ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα. Συνολικά υπάρχουν 52 μετανάστες και παιδιά μεταναστών που υπηρετούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 16 στη Γερουσία. 57 ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα και 10 στο Ρεπουμπλικανικό ένας είναι ανεξάρτητος.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
NICHOLAS KAMM via Getty Images
NICHOLAS KAMM via Getty Images

Δημοφιλή