Ο Καραμανλής διευκρινίζει μετά τα Ανώγεια, η κυβέρνηση μιλά για "ίδιο μήκος κύματος"

Στον απόηχο ενός μπαράζ ερμηνειών επί της παρέμβασης Καραμανλή, ο πρώην πρωθυπουργός αναδιπλώνεται ερμηνεύοντας εαυτόν, ενώ η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους.
Ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην πρώτη επετειακή εκδήλωση συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών "ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ" . Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022
Ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην πρώτη επετειακή εκδήλωση συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών "ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ" . Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022
Eurokinissi

Λίγες ώρες μετά την εκδήλωση στα Ανώγεια της Κρήτης, όπου μιλώντας για το ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προκάλεσε ερωτήματα με τις αναφορές του στο θέμα των παρακολουθήσεων, επανέρχεται δια συνεργατών του στο θέμα, τονίζοντας αυτή τη φορά ότι πρέπει να ερμηνευθούν με συγκεκριμένο τρόπο όσα είπε και διευκρινίζοντας ότι δεν αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης.

Η διευκρίνιση ήρθε μέσω διαρροής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ αναφέρει:

″Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, σχετικά με την ομιλία του στα Ανώγεια στην εκδήλωση μνήμης του Γιάννη Κεφαλογιάννη, «καλούν την επαύριο της ομιλίας του στην Κρήτη, τον οποιονδήποτε, να διαβάσει προσεχτικά την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού. Θα αντιληφθεί λοιπόν πως δεν εμπεριέχει αιχμές κατά της κυβέρνησης και ότι ο πρώην πρωθυπουργός είπε αυτονόητα πράγματα, ώστε ο δημόσιος βίος να μην δηλητηριάζεται από φήμες και σκιές.”

Η διευκρίνιση έρχεται να διαλύσει τυχόν παρανοήσεις και παρερμηνείες επί των δηλώσεων του πρώην πρωθυπουργού, ωστόσο στις ώρες που μεσολάβησαν μεσολάβησαν πολλά σχόλια και ερμηνείες από μέρους της αντιπολίτευσης - ιδιαίτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ - καθώς στελέχη του έσπευδαν να ερμηνεύσουν λέγοντας ότι ”ο Καραμανλής πάει να σώσει την τιμή της παράταξης” (Θεανώ Φωτίου στον ΣΚΑΪ) και ότι αδειάζει τον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του.

Η κυβέρνηση κλείνει την πόρτα σε παρερμηνείες

Σε ερώτηση που δέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το μεσημέρι της Πέμπτης κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απάντησε: ”Κανένα άδειασμα στον πρωθυπουργό από τον Κώστα Καραμανλή και καμία αιχμή προς την κυβέρνηση. Αν διαβάσει κανείς την παρέμβασή του κινείται στο ίδιο μήκος κύματος που κινήθηκε η κυβέρνηση. Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι αδιανόητο να πιστεύει κανείς ότι η κυβέρνηση έχει την παραμικρή ευθύνη για το ό,τι συνέβη. Βλέπω μία απελπισμένη προσπάθεια κάποιων να δουν μέσα από παραμορφωτικό φακό τις απόψεις του Κώστα Καραμανλή.»

Η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο έρχεται να αποσαφηνίσει ότι δεν τίθεται ζήτημα ”διχογνωμίας” στο εσωτερικό της παράταξης και να αναγνωρίσει την θετική πρόθεση του πρώην πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας ότι ”είναι γνωστή η στάση του και οι θέσεις του για το κυβερνητικό έργο”.

Οι επίμαχες αναφορές στα Ανώγεια

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης (31 Αυγούστου) σε εκδήλωση στα Ανώγεια της Κρήτης για το ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, αναφέρθηκε στο θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, ζητώντας να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση. Είπε επί λέξει:

″Διαύγεια και διαφάνεια είναι άλλωστε θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!

Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών.”

Η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή συζητήθηκε πάντως έντονα τις πρώτες ώρες - και μεταξύ βουλευτών και στελεχών της - κυρίως επειδή ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε μιλήσει για πολύ καιρό και επέλεξε να παρέμβει καθώς στην εξεταστική αρχίζει η διερεύνηση περί παρακολουθιήσεων.

Δημοφιλή