«Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» στη σκηνή του Βρετάνια

«Δεν διαβάζουμε ή γράφουμε ποίηση για να δείξουμε εκκεντρικοί. Διαβάζουμε και γράφουμε ποίηση επειδή ανήκουμε στο ανθρώπινο γένος και το ανθρώπινο γένος ξεχειλίζει από πάθος!».
φωτό Χρήστος Συμεωνίδης

Δεκαετία του ’60. Ο καθηγητής Λογοτεχνίας Τζον Κίτινγκ, έρχεται να διδάξει στο συντηρητικό ιδιωτικό λύκειο Γουέλτον, όπου οι μαθητές μεγαλώνουν υπακούοντας στις αυστηρές, θεμελιώδεις αρχές του σχολείου: «Παράδοση. Τιμή. Πειθαρχία. Υπεροχή». Με βασικό εργαλείο την ποίηση, ο κ. Κίτινγκ θα τους μάθει σταδιακά πώς να αγνοούν τις προκαταλήψεις, τις συνήθειες και επιρροές που επιβάλλουν γονείς, παραδόσεις, η κοινωνία, πώς να έχουν τη δική τους οπτική στα πράγματα και να επιτρέψουν στην αληθινή τους φύση να μιλήσει.

Ο αντισυμβατικός αλλά ουσιαστικός τρόπος διδασκαλίας του, θα καταφέρει να εμπνεύσει τον καθένα από τους νεαρούς μαθητές οι οποίοι, κάνοντας την προσωπική τους επανάσταση, θα ακολουθήσουν την κλίση τους, ενάντια στο κατεστημένο.

Το θρυλικό έργο «Ο Κύκλος των χαμένων ποιητών» του Τομ Σούλμαν, που αγαπήσαμε από την ταινία του Πίτερ Γουίαρ, με τον χαρισματικό Ρόμπιν Γουίλιαμς στον ρόλο του καθηγητή Κίτινγκ, ανεβαίνει από 14 Δεκεμβρίου στο θέατρο Βρετάνια, σε θεατρική διασκευή του ίδιου του «οσκαρικού» συγγραφέα και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ασπιώτη.

Ο Άκης Σακελλαρίου υποδύεται τον Τζον Κίτινγκ, ο Τάσος Χαλκιάς ερμηνεύει τον ρόλο του συντηρητικού διευθυντή Νόλαν και ο Σπύρος Τσεκούρας αυτόν του τραγικού πατέρα κ. Πέρι.

«Δεν διαβάζουμε ή γράφουμε ποίηση για να για να δείξουμε εκκεντρικοί. Διαβάζουμε και γράφουμε ποίηση επειδή ανήκουμε στο ανθρώπινο γένος και το ανθρώπινο γένος ξεχειλίζει από πάθος! Η ιατρική, η νομική, η διοίκηση επιχειρήσεων – ναι, αυτά είναι σεβαστά επαγγέλματα, απαραίτητα για να συνεχίζεται η ζωή… Η ποίηση, όμως, ο ρομαντισμός, η ομορφιά, ο έρωτας! –αυτά είναι που μας κρατάνε στη ζωή»!

φωτό Χρήστος Συμεωνίδης

Παίζουν: Άκης Σακελλαρίου, Τάσος Χαλκιάς, Σπύρος Τσεκούρας, Πάνος Ζυγούρος, Θοδωρής Θεοδωρακόπουλος, Νικόλαw Παπαϊωάννου, Θησέας Παπαπαναγιώτου, Στέφανος Παπατρέχας, Σταύρος Τσουμάνης, Τάσος Τυρογαλάς, Αλέξανδρος Τωμαδάκης, Ειρήνη Λαφαζάνη, Λυδία Στέφου.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Νικολέτα Κοτσαηλίδου

Μουσική: Μαρίζα Ρίζου

Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα

Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη

Σχεδιασμός φωτισμών: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Κινησιολογία, χορογραφία: Φαίδρα Νταϊόγλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου

info

Θέατρο Βρετάνια, Πανεπιστημίου 7, τηλ 210 3221579

Ώρες ταμείου: 10:30 – 13:30 & 17:00 – 21:30 (από Τρίτη έως και Κυριακή)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα