ΚΟΙΝΩΝΙΑ
23/08/2020 08:10 EEST

Ο κορονοϊός «χτυπά» την ΕΛ.ΑΣ. – Θετικοί 40 αστυνομικοί- Το έκτακτο σχέδιο

Ανησυχία στον Έβρο.

Eurokinissi
Eurokinissi

Σχέδιο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορονοϊού στους κόλπους του αστυνομικού προσωπικού εφαρμόζει το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ύστερα από την έξαρση των κρουσμάτων στις τάξεις των ενστόλων.

Για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας καταγράφεται εξάπλωση του ιού στο αστυνομικό προσωπικό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αστυνομικές υπηρεσίες αναγκάστηκαν να «σφραγιστούν» προσωρινά.

Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 40 αστυνομικοί έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, με τα κρούσματα να έχουν ανιχνευτεί σε πολλές και διαφορετικές υπηρεσίες. Το τελευταίο από αυτά αφορά σε αστυνομικό που υπηρετεί στο κέντρο της Άμεσης Δράσης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Δηλαδή, στο κτίριο όπου υπηρετούν εκατοντάδες αστυνομικοί. Στο μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας σήμανε συναγερμός, με τους αστυνομικούς που υπηρετούν μαζί με τον αστυνομικό που νόσησε να τίθενται σε κατ’ οίκον καραντίνα.

Μία ημέρα νωρίτερα θετικοί στον ιό ανιχνεύτηκαν εφτά αστυνομικοί, οι οποίοι επέστρεψαν από την Τήνο στην Αθήνα. Στο νησί μετέβησαν για υπηρεσιακούς λόγους στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για το Δεκαπενταύγουστο και τον εορτασμό της Παναγίας. Δύο από αυτούς υπηρετούν στην Τροχαία, δύο στην Ασφάλεια και τρεις σε διμοιρία της ΥΜΕΤ.

Το ανησυχητικό είναι ότι κάθε μέρα προστίθενται και άλλοι αστυνομικοί στον κατάλογο των ενστόλων που νόσησαν από τον Covid-19.

 

Έκτακτα μέτρα

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εκπόνησε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Αρχικά διαπιστώθηκε ότι τα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων μπορεί να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Έτσι αποφασίστηκε να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι κράτησης αποκλειστικά για ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα. Μόνο με τον τρόπο αυτό είναι δυνατόν, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, να επιτευχθεί απομόνωση των κρουσμάτων και περιορισμός της εξάπλωσης του ιού.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ειδικού χώρου κράτησης σε κάθε διεύθυνση της Αττικής (βόρειος τομέας, νότιος τομέας, Πειραιάς, Αθήνα). Παράλληλα, εντολή έχει δοθεί προκειμένου οι αστυνομικοί κάθε υπηρεσίας να είναι χωρισμένοι σε ομάδες και να εκτελούν βάρδια με την ίδια ακριβώς σύνθεση ατόμων κάθε φορά, προκειμένου σε περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος να μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση και να μην κολλήσει το σύνολο του προσωπικού.  Παράλληλα, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προχωρά σε ενέργειες προκειμένου να δοθεί πρόσθετο υγειονομικό υλικό στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Συνδικαλιστές αστυνομικοί έχουν καταγγείλει ότι σε αρκετές περιπτώσεις συνάδελφοί τους εκτελούν υπηρεσία χωρίς να τους έχει διατεθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να τον πληρώσουν από την τσέπη τους.

Ανησυχία στον Έβρο

Στο μεταξύ, έντονη είναι η ανησυχία και για την κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών. Στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου στην  Ορεστιάδα σήμανε συναγερμός ύστερα από κρούσμα Covid-19. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι υπάρχουν αστυνομικοί που υπηρετούν και σε άλλα κέντρα που βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Το κέντρο της Ορεστιάδας τέθηκε σε υγειονομικό αποκλεισμό, γεγονός που εκ των πραγμάτων δημιούργησε προβλήματα όσον αφορά στη διαχείριση των μεταναστών που εισέρχονται και εντοπίζονται στην περιοχή του Έβρου. Τα προβλήματα επιδεινώνονται από το γεγονός ότι πολλοί αστυνομικοί που υπηρετούν στα σύνορα βρίσκονται σε «καραντίνα». Οι συνδικαλιστές συνοριοφύλακες έχουν ζητήσει να αποσταλεί στον Έβρο μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost

Sponsored Post