Ο κρύος καφές βλάπτει την υγεία μας και το περιβάλλον σύμφωνα με έρευνα

Ο κρύος καφές βλάπτει την υγεία μας και το περιβάλλον σύμφωνα με έρευνα
agrobacter via Getty Images

Ο παγωμένος καφές, η αγαπημένη συνήθεια πολλών ειδικά τώρα το καλοκαίρι, φαίνεται πως περισσότερο βλάπτει παρά οφελεί το σώμα μας. Αν κρίνουμε πάντως από τα πλαστικά ποτήρια και τα καλαμάκια, το περιβάλλον δεν είναι σίγουρα κερδισμένο από την αγορά κρύου καφέ.

Σταδιακά, σύμφωνα με τη Guardian, τα καλαμάκια μια χρήσης καταργούνται από την αγορά και τη θέση τους παίρνουν φιλικά προς το περιβάλλον υποκατάστατά τους. Πρόκειται για μια απόφαση που θα επιτρέψει στον πλανήτη να «ανασάνει» από το πλαστικό που πετάμε και δεν ανακυκλώνουμε καθημερινά. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι ο κρύος καφές δεν κάνει κακό μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στον οργανισμό μας.

  • Αρχικά, μελέτες του BBC αλλά και του Πανεπιστημίου της Virginia, παρατήρησαν κολοβακτηρίδια στον πάγο που συνοδεύουν καφέ. Συγκεκριμένα, το BBC εντόπισε τα συγκεκριμένα βακτήρια στον πάγο από τρεις αλυσίδες καφέ της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ το πανεπιστήμιο της Virginia βρήκε βακτήρια στις μισές από τις μηχανές καφέ 90 εστιατορίων.
  • Όσοι προσθέτουν γάλα κάνουν επίσης κακό σε οργανισμό και περιβάλλον. Ειδικότερα, το φρέσκο γάλα, εκτός από το ότι είναι δύσπεπτο και προκαλεί πολλές παθήσεις, αποτελεί προϊόν ταλαιπωρημένων αγελάδων που αρμέγονται κάτω από αντίξοες συνθήκες καθημερινώς. Το γάλα σόγιας αποτελεί αιτία αποψίλωσης, ενώ για ένα λίτρο αμυγδάλου απαιτούνται 929 λίτρα νερού.

  • Όσοι επίσης βάζουν σιρόπι στον καφέ τους, μέχρι το 2050 θα έχουν διαβήτη στις ΗΠΑ.

  • Τέλος, το καπάκι που βάζουμε πάνω από το κύπελλο του καφέ αποτελεί αιτία θανάτου πολλών ψαριών καθημερινά. Σύμφωνα με τις έρευνες, μέχρι το 2050 το πλαστικό στους ωκεανούς θα υπερτερεί έναντι των ψαριών.

Επομένως, την επόμενη φορά που θα παραγγείλετε παγωμένο καφέ, σκεφτείτε: αξίζει;

Πηγή: Guardian